Linkuri accesibilitate

În aprilie băncile moldovene au redus volumul creditelor cu peste 25%

Iurie Gotişan: „În linii mari, scăderea depozitelor la termen se explică prin scăderea veniturilor populaţiei, în particular fiind vorba despre scăderea remitenţelor. În plus, activitatea economică a firmelor este în declin, ceea ce afectează în mod serios salariile angajaţilor, asta în primul rînd. În al doilea rînd, în ultima perioadă a scăzut siguranţa depozitelor bancare şi asta în mare parte pe fundalul apariţiei unor semnale din sectorul bancar, care au generat retrageri importante ale economiilor populaţiei, oamenii punînd în cele din urmă banii la ciorap. Diminuarea depozitelor în general nu este o problemă majoră în acest moment. Dacă însă tendinţa va continua mai pronunţat, ar putea surveni chiar probleme cu lichidităţile, dar fiind faptul că peste 70 la sută din resursele de creditare ale băncilor provin din plasamentele la depozite”.

Europa Liberă
: A avut acestă situaţie un impact asupra pieţei de credite în Moldova?

Iurie Gotişan
: „Interacţiunea este directă, din simplul motiv că scăderea depozitelor nu are cum să nu influenţeze sursele de creditare, depozitele fiind de fapt principalele active ale băncilor comerciale. Spre exemplu, în aprilie, băncile din Moldova au redus volumul creditelor cu cca 320 milioane de lei, creditarea diminuîndu-se cu peste 25 la sută faţă de luna martie. Deci este o sumă destul de importantă. Totuşi, trebuie să constatăm că şi băncile şi-au înăsprit condiţiile de creditare, din motive lesne de înţeles, iar sistemul bancar se confruntă într-o măsură oarecare cu lipsă de lichidităţi. De pildă, la 1 mai, persoanele fizice şi juridice datorau băncilor peste 22 miliarde de lei.

Sigur că diminuarea depozitelor va eroda, chiar şi pe termen mediu, sursele de creditare ale băncilor, însă nu atît de mult în actuala conjunctură, deoarece puţini sînt acei agenţi economici care sînt dipuşi să contracteze credite. Actualmente, necesitatea creditării pentru firme se face mai degrabă pentru acoperirea unor deficite de casă sau pentru cheltuieli curente, decît pentru proiecte investiţionale de lungă durată”.

Europa Liberă
: Întrebarea tradiţională: în ce monedă ar fi bine să-şi păstreze lumea economiile, pare să aibă acum o actualitate mai mare. Ce sfaturi aţi avea în acest sens?

Iurie Gotişan: „În primul rînd, cetăţenii ar trebui să se informeze despre siguranţa băncii în care doresc să-şi depună banii, interesîndu-se mai mult despre situaţia financiară a băncii respective. Cît priveşte păstrarea banilor, aş sugera populaţiei să-şi diversifice economiile în mai multe valute, ideal ar fi: lei, euro şi dolari în proporţii egale. Leul este mai profitabil, respectiv, la depozite se dau dobînzi mai mari, dar este şi mai riscant, pe cînd valuta străină este mai sigură, dar oferă şi o dobîndă mai mică. Este dacă vreţi un mod de a împăca capra şi varza”.
XS
SM
MD
LG