Linkuri accesibilitate

Sezonul estival a început pe litoralul bulgăresc în luna mai dar cea mai mare stațiune maritimă, Slăncev briag (Litoralul soarelui), este aproape pustie. Nu mai există problema zgomotului – spre deosebire de anii precedenți, în zona nu se mai construiește nimic. Nu mai sînt nici muncitori. Clădirile terminate se numără pe degete. Lucrările de construcție au fost înghețate în așteptarea unor vremuri mai bune. Cea a ce este mai rău - hotelierii au renunțat din lipsa de bani si la reparațiile cosmetice.

În momentul de față se vînd jumătate din hotelurile locale. Mari anunțuri „For sale” sau „Se închiriază” atîrnă din fiecare a doua clădire. Proprietarii au intrat în panică și încearcă să scape de proprietățile a caror valoare s-a înjumătățit de criza. Cumpărători însă nu mai sînt. Pentru prima dată la Litoralul soarelui au apărut birouri de cămătari.

Încercînd să salveze ce se poate salva, hotelierii au redus drastic prețurile. Se zvonește că prețurile pentru un sejur cu masa de dimineață au scăzut pînă la 7-8 euro. Dar și la aceste oferte atractive rezervările nu sînt garantate. Prețurile mîncărurilor vor fi la jumătate din cele din 2008. Chiftelele și micii au ajuns la 30 de eurocenți bucata, friptura de porc – la 1 euro 50. Cu astfel de prețuri simbolice hotelierii speră să supraviețuiască crizei. Din lipsa de bani însă stațiunea va putea rămîne în întuneric din cauza facturilor de curent neplătite.

În aceste condiții financiare avantajoase se așteaptă dublarea sau chiar triplarea numărului de turiști din Romănia, unde prețurile se mențin foarte mari. Semnale pozitive au sosit în luna mai cînd peste 12 000 de turiști români au petrecut sărbătorile pe litoralul bulgăresc.

La Balcic, Albena și Nisipurile de aur s-a vorbit numai românește. Turiștii bulgari pe litoral au fost de trei ori mai puțin de cei români, preferând călătoriile în Turcia și Grecia.

Într-o singura zi Palatul reginei Maria din Balcic a fost vizitat de 2 000 de români.
XS
SM
MD
LG