Linkuri accesibilitate

Mintea moldoveanului cea de pe urmă


Poliţia rutieră ne-a informat deunăzi că, de la intrarea în vigoare a noului Cod Contravenţional, la 31 mai, şoferii au devenit mai precauţi şi disciplinaţi. “Din 31 mai este destul de greu să depistezi şoferi în stare de ebrietate la volan. Nimeni nu vrea să ajungă la puşcărie pentru cîteva pahare de vin sau să rămînă fără permisul de conducere pentru 3 ani” a spus ofiţerul de presă al Comisariatului General de Poliţie.

Poate că cineva a boldit ochii de uimire. Mie unuia însă această ştire nu mi-a provocat nici o revelaţie. Era la mintea cocoşului că amenzile severe vor scoate imediat aburii alcoolului din capetele şoferilor ageamii. Altceva mă miră: de ce a trebuit să aşteptăm atîta timp, să vedem sute de accidente provocate de beţie, cu tragice consecinţe, cînd soluţia elementară era mereu la îndemînă?

Aşijderi e şi cu gunoaiele aruncate alandala. Ner plîngem că oraşul a devenit murdar, că cetăţenii aruncă gunoaiele şi resturile de mîncare în spaţiile verzi. Păi, cine îi împiedică pe edili să oblige poliţia să amendeze fiecare cetăţean care murdăreşte străzile? Cu o amendă de 100 de euro pentru un chiştoc aruncat pe trotuar, poţi plăti lesne nişte supraveghetori ai curăţeniei din străzi şi parcuri.

Exemple de felul acesta pot fi aduse multe. Vreau să fiu înţeles corect. Nu sînt adeptul constrîngerilor administrative. Doar că - într-un spaţiu în care indiferenţa şi miza pe bunăvoinţa sorţii au atins proprţii exagerate - amenzile sînt mai indicate decît inutilul apel la bunul-simţ.

XS
SM
MD
LG