Linkuri accesibilitate

Comentarii la cald asupra rezultatelor provizorii


De ce nu o doreau socialiştii europeni pe Monica Macovei?

In comentariile la cald asupra rezultatelor provizorii ale alegerilor europarlamentare, revine numele fostului ministrru de justitie Monica Macovei, probabil cel mai laudat politician roman la Bruxelles. Si totusi candidata pe un loc eligibil din partea Partidului Democrat Liberal a fost atacata in perioada de campanie inclusiv din directia structurilor europene. Tom Gallagher reaminteste in Romania libera prezenta numelui ei pe o lista a nedoritilor in Parlamentul European, lista facuta publica de socialistii europeni si argumentata insistent de social-democratul roman Adrian Severin. Dupa cum observa comentatorul de la Romania libera, discreditarea Monicai Macovei pare sa fie principala misiune cu care pleaca la Bruxelles capul de lista al viitorilor europarlamentari ai PSD.

Aceeasi remarca apare si in comentariul lui Cristian Teodorescu, din Cotidianul. El explica insa si de ce este, in mod obiectiv, Monica Macovei un personaj incomod: pentru ca nu este, de fapt, un politician in sensul curent al cuvantului, ci un om cu principii si cu taria de caracter de a si le respecta. Teodorescu crede ca Macovei a adus la urne un mare numar de sustinatori mai degraba pasivi ai Partidului Democrat Liberal si ca, daca ar fi fost pusa in centrul campaniei electorale, rezultatele puteau fi chiar si mai bune pentru acest partid.

Procentele cu care s-au calificat partidele din Romania la europarlamentare – inca in miscare pana la finalul numararii voturilor – au conturat deja o opinie la ziarul Gardianul: democrat-liberalii si Elena Basescu au invins Partidul Social Democrat. PDL si fiica presedintelui, care a candidat ca independent dupa ce a fost supusa unor atacuri de presa care periclitau campania partidului condus de Emil Boc, au adunat la un loc mai mult decat social-democratii lui Mircea Geoana.
XS
SM
MD
LG