Linkuri accesibilitate

"Codul electoral e ceasornicul ce poate fi defectat dacă se umblă la el în pripă "


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

De actualitate este capacitatea opoziţiei de verifica listele de alegători

Vasile Botnaru: Exista sanse ca opozitia sa obtina modificarea Codului electoral pina la alegerile parlamentare anticipate?

Igor Botan: Sanse de a modifica legislatia electorala exista, dar parerea mea este ca acest lucru mai bine sa nu se faca. In anul 2001, cind au avut loc alegeri anticipate, practic exista acelasi cadru legislativ si aceleasi inconsistente, cu toate acestea scrutinul din 2001 a fost exemplar. Deci, deficientele de ordin legislativ, inadvertentele, nu sunt cele care impiedica decisiv desfasurarea alegerilor libere si corecte.

Vasile Botnaru: Dar nu erau atitia moldoveni plecati peste hotare.

Igor Botan: Este adevarat. Si teama mi-i ca aici este cea mai periculoasa zona, pe care opozitia ori ca nu o sesizeaza, ori nu intelege foarte bine ce se poate intimpla. Trebuie sa luam in consideratie ca jumatate din gastarbaiterii din Republica Moldova sunt in Rusia. Daca se modifica legislatia in sensul de a permite gastairbaiterilor sa voteze in afara misiunilor diplomatice, ne putem astepta ca se vor crea conditii in primul rind pentru gastarbaiterii care se afla in Rusia dat fiind faptul ca in Europa vor fi mari dificultati. Or, autoritatile din tarile UE se vor conduce in primul rind nu de legislatia Republicii Moldova, ci de legile propriilor tari. In situatia in care autoritatile Federatiei Ruse au declarat clar si transant ca sunt de partea celor moldovene, modificarea ar putea conduce la faptul ca vor vota preponderent gastarbaiterii care sunt la munci in Federatia Rusa si vor vota sub un control al autoritatilor Federatei Ruse care au un interes in Republica Moldova declarat franc. Deci, eu m-as teme sa modificam legislatia in graba ca apoi sa vorbim despre lucruri la care „nu ne-am asteptat”.

Vasile Botnaru
: Exista o sursa certificata de fraude, cel putin din punctul de vedere al opozitiei, listele de alegatori. Aici se poate face ceva?

Igor Boţan
: Aici se pot face multe lucruri, dar ele nu tin neaparat de legislatie, ci de capacitatea de mobilizare a opozitiei. Partidele de opozitie trebuie sa-si elaboreze o strategie de verificare a listelor electorale. In ajunul alegerilor din 5 aprilie Partidul Democrat lansase un apel catre alte partide astfel incit cu eforturi comune sa se fi intreprins o campanie de verificare a listelor de alegatori, apel ce a fost ignorat insa. Dupa alegeri ne-am convins ca aceasta a foat una din problemele principale. Din punctul meu de vedere, de actualitate nu este atit problema modificarii legislatiei, cit problema capacitatii opozitiei de a se mobiliza si de a efectua o verificare calificata a listelor de alegatori.

Vasile Botnaru: Recomandarile care vin din Europa, ar impune totusi careva schimbari ?

Igor Boţan
: Cu certitudine da, numai ca recomandarile institutiilor europene tin mai degraba de comportamentul partidului de guvernamint si mai putin de modificari legislative. Intr-o tara ca Republica Moldova poti avea cea mai perfecta lege. Iar daca exista intentia guvernantilor de a frauda alegerile prin utilizarea resursei administrative, prin acces nelimitat la resurse financiare, prin mentinerea aceluiasi sef al politiei, lucrurile nu se vor schimba. Dar si presa. Vedem ca asa-zisul media holding afiliat partidului de guvernamint deja s-a apucat de lucru si continua campania de defaimare a opozitiei si de lustruire a imaginii partidului de guvernamint. Prin urmare vedem ca deocamdata lucrurile nu se schimba in bine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG