Linkuri accesibilitate

Adolescenții britanici și protecția sexuală


Pentru cei preocupati de diferentele culturala, iata una mai mult decat graitoare: am aflat de la baiatul meu adolescent, care merge la o scoala obisnuita aici in Bruxelles, ca li s-a spus la scoala ca in Marea Britanie, unde guvernul este foarte preocupat de numarul ridicat de sarcini, de fetite care raman gravide, guvernul a decis ca adolescentii de sex masculin, altfel zis baietii incepand de la 13 ani, sa poata primi o carte de credit pentru prezervative. Dupa o verificare, am descoperit ca e adevarat.

Potrivit planului, fiecare baiat britanic va primi o carte magnetica, de dimensiunile unei carti de banca, cu care va putea obtine prezervative de la locurile in care baietii merg de obicei, de la dughenele aflate la intrarea stadioanelor, sau de la frizer. Ideea este de a nu-i pune in situatia umilitoare in care ar trebui, de pilda, sa mearga la farmacie, unde ar sta la coada cu adulti sau cu fete. Tot asa, baietii care vor sa foloseasca respectiva carte de credit pentru prezervative nu vor trebui sa-si dea numele, iar cardurile vor fi anonime. Scolile vor oferi de asemenea ore de educatie sexuala, insa nu despre polen si albine, cum se face oricum la orele de biologie, ci despre sex si modalitatile de a se proteja. Marea Britanie este tara cu mai ridicat procent de adolescente gravide din Europa, si guvernul spera ca noul sistem ii va face pe copii si adolescenti sa fie mai prudenti.

Evident, nu toata lumea este de aceeasi parere, iar unii critici ai guvernului au subliniat deja ca noul sistem este in realitate o modalitate sigura de a-i incuraja pe copii sa aiba sex din ce in ce mai devreme in ideea ca guvernul le-a spus ca nu e grav, din moment ce se protejeaza. Asta pune inca o data in lumina uriasa diferenta culturala dintre Marea Britanie si majoritatea tarilor de pe continent. Baietelul meu, care are 13 ani, deci varsta legala in Anglia pentru a primi o carte de credit pentru prezervative, mai fusese foarte tulburat acum cateva luni, cand a auzit la stiri istoria fetitei de 14 ani din Anglia care a nascut, iar o vreme s-a crezut ca tatal ar fi un alt copil de numai 12 ani. I-am explicat, sperand sa fiu convingator, ca o relatie se bazeaza in primul rand pe sentimente si afectivitate, si pe tinutul de mana, si am rasuflat usurat – deocamdata - cand l-am vazut ca se duce sa se uite la desene animate.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG