Linkuri accesibilitate

Săptămîna trecută, pe strada Munceşti din Chişinău, un om a fost atacat de o haită de cîini vagabonzi, a fost muşcat, a pierdut mult sînge şi… a murit. Nimeni n-a fost alături să-l ajute. Un reportaj despre acest caz cutremurător a făcut Moldova 1.

Aşadar, ceea ce era de aşteptat s-a produs. În ultimii ani, Chişinăul s-a transformat într-un adevărat fief al cîinilor vagabonzi, care se plimbă pretutindeni, stingherind şi speriind trecătorii. La Botanica de jos, unde locuiesc, ei formează acum haite înspăimîntătoare. Una din acestea s-a stabilit pe strada Cuza Vodă. Am văzut într-o zi, în faţa societăţii “Giuvaier”, o haită compusă din 15 (!) cîini masivi. Lîngă şcoala-grădiniţă “Pas cu pas”, se întorloacă mereu nişte dulăi miţoşi-slinoşi. Cine îţi poate garanta că aceşti cîini nu-ţi vor ataca copiii? Poate doar zeloşii apărători ai animalelor. Aceştia însă lipsesc cu desăvîrşire atunci cînd animalele te atacă.

Ani de zile, autorităţile tot caută “o soluţie civilizată” pentru această problemă. N-o găsesc. Ba nu au bani, ba sînt probleme mai arzătoare, bunăoară “datoriile” faţă de Termocom. Între timp, cohortele de maidanezi se înmulţesc cu repeziciune. Un om a fost deja ucis. Dar asta e doar vîrful vizibil al aisbergului. Pentru că zilnic poliţia primeşte cîte 3 plîngeri de la oamenii atacaţi de cîinii dezlănţuiţi.

Şi ce va fi acum? Păi, cred că autorităţile nu vor avea bani în continuare pentru “soluţia civilizată”. Iar haitele de cîini vor deveni şi mai obraznice cu trecerea timpului. Nu trebui să ne facem iluzii în acest sens. Aşa că fiecare supravieţuieşte cum poate în jungla tranziţiei…
XS
SM
MD
LG