Linkuri accesibilitate

Ceremonii de aniversare a debarcării din Normandia cu participarea lui Barack Obama


Preşedintele american Barak Obama se află in Franţa unde ia parte la ceremoniile de aniversare a 65 de ani de la debarcarea trupelor aliate in Normandia. Ceremoniile au avut loc la cimitirul Colleville sur Mer, unde sint mormintele a peste 9000 de militari din Statele Unite, Canada si Marea Britanie.

Au rostit discursuri preşedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, premierul Canadei, Stephen Harper, al Marii Britanii Gordon Brown şi preşedintele american Barack Obama. In discursurile lor, liderii, au vorbit despre respectul eroismului trecut dar şi despre problemele şi provocările actuale.

Preşedintele Obama a spus ca debarcarea din Normania a schimbat cursul istoriei secolului trecut. La ceremonii participă si sute de veterani ai razboiului. 4 dintre ei, cite unul din fiecare tara participanta la operatiunile de acum 65 de ani, au fost recompensati cu Legiunea de Onoare a Frantei.

In operaţiunea de debarcare in Normandia au participat 130 de mii de militari. In prima noapte, intre 4 si 5 iunie 1944, 4 mii 400 de soldati ai trupelor aliate au fost omoriti. Cimitirul de la Colleville sur Mer se afla deasupra plajii de la Omaha, unde a avut loc debarcarea aliată, in ceea ce s-a numit “ziua cea mai lunga”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG