Linkuri accesibilitate

Deng Xiaoping a fost in acelasi timp omul care a impins China pe calea economiei de piata, dar care a fost – poate - si cel care a dat ordinul interventiei militare din piata Tien An Men, in urma cu 20 de ani, incident tragic care a pus capât scurtei miscari democratice spontane din China comunista. Prudenta e necesara in acest caz : e bine de spus ca POATE el a fost cel care a dat ordinul, in masura in care in acel moment Deng Xiaoping nu era nici sef de stat si nici de guvern in China. Cu toate astea, el a fost principala figura politica din China de dupa asa-numita « revolutie culturala » a lui Mao si pana in anii 1990, deci si in timpul reprimarii manifestatiilor din piata Tien An Men.

Deng a fost cel care a introdus notiunile de « economie socialista de piata » si « socialism economic chinez »… altfel zis, de la el incoace chinezilor li s-a spus oficial ca se pot imbogati muncind fara ca asta sa-i transforme in inamici ai poporului. Ca a fost un politician pragmatic s-a stiut dintotdeauna. Intre cele doua razboaie mondiale a studiat in Paris si Moscova, ceea ce i-a dat o deschidere intelectuala mult mai larga decat majoritatii celorlalti lideri comunisti chinezi. Faptul ca a studiat in Franta il apropie de alti comunisti asiatici din vremea sa, precum Ho Shi Min, Chu En Lai, sau Pol Pot.

Ca nu era un ideolog rigid si marginit s-a vazut inca de la faimosul sau discurs din 1961, cand, fara a compara in mod explicit sistemul capitalist si cel comunist, el a spus : « Putin imi pasa ce culoare are pisica, alba sau neagra, din moment ce prinde soareci. » Dupa moartea lui Mao, Deng a fost cel care a coordonat, intr-un fel foarte subtil, criticile aduse lui Mao, reproducand oarecum ceea ce facuse Hrusciov in URSS vizavi de Stalin. Deng Xiao Ping a pastrat insa de la Mao ideea ca URSS-ul este mai periculos pentru China decat Statele Unite, in primul rand pentru ca ca e asa de aproape.

El a mers insa mult mai departe decat liderii comunisti care i-au fost contemporani spund ca a fi socialist sau comunist nu inseamna neaparat a cauta egalitatea in saracie, ci a cauta-o in bogatie, or pentru asta nu e nici o rusine a adopta metodele capitaliste de functionare economica. Asa incat, ideologic Deng Xiao Ping este omul aflat la originea ideologiei Chinei actuale, chiar daca, in egala masura, el pare a fi ordonat reprimarea manifestatiilor din piata Tien An Men de acum 20 de ani… ceea ce nu are nimic contradictoriu din perspectiva chinezeasca, dar care il face un personaj complex atunci cind privim din partea noastra a ocheanului politic.

XS
SM
MD
LG