Linkuri accesibilitate

Degradarea democraţiei în Moldova: constantă în ultimii 10 ani


"O ţară care în secolul XXI mai este dirijată de Comitetul Central şi nu de Parlament"

Raportul „Nations in Transit 2008” („Natiuni in tranzitie”), dat publicitatii la sfarsitul anului trecut la Washington de Organizatia „Freedom House”, atesta o degradare a democratiei in Republica Moldova. Scorul general al democratiei, cinci puncte, este cel mai scazut inregistrat de R. Moldova in ultimii noua ani. Cel mai bun scor al democratiei a fost inregistrat in Republica Moldova in 1999, dupa care, din an in an, a urmat o degradare constanta a situatiei. De ce a degradat nivelul de democratie in Moldova?

“Guvernul Republicii Moldova ar trebui sa analizeze atat ingrijorarile, care au aparut cu privire la desfasurarea alegerilor, cat si modul in care au fost tratate persoanele retinute, jurnalistii si reprezentantii societatii civile in urma violentelor. O explicatie completa va consolida increderea in institutiile democratice ale Moldovei”, se precizeaza intr-o scrisoare de raspuns semnata de Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, si adresata presedintelui moldovean in exercitiu , Vladimir Voronin. Statele Unite ale Americii vor continua sa sustina dezvoltarea democratiei in Moldova, se mai spune in mesajul expediat de Hillary Clinton.

Daca intr-un moment de sinceritate cu ei insisi, moldovenii ar privi cu luciditate in jur, ar recunoaste ca nimic din tot ce ii inconjoara nu are legatura cu democratia, cel putin asa cum este aceasta inteleasa la nivelul opiniei publice. Aproape 20 de ani le-a trebuit moldovenilor ca sa afle cam despre ce ar trebui sa fie vorba intr-o democratie. De aici pana la a invata ce este democratia si, mai ales, pana la a o pune in practica si a o respecta, probabil, va mai trece o buna bucata de vreme.

Alexandru Tanase
Pentru a afla daca aceasta perioada de tranzitie se va incheia vreodata, sau cat va dura ea, am avea nevoie de un profet. In lipsa acestuia, incercam sa aflam de la deputatul Alexandru Tanase, jurist de specialitate ce este democratia? In prezent, abia reusim sa aflam despre ce ar trebui sa fie vorba intr-o democratie si, mai ales, ce implica formarea si intretinerea principiilor ei.






"Moldova este poate o tara mica, insa supravietuirea democratiei sale este importanta pentru intreaga Europa", sustine deputata Ana Gutu, vicerectorul ULIM-ului.

Potrivit unui studiu recent realizat de Centrul de Investigatii Sociologice CBS-AXA, circa 40 la suta din populatie considera ca in R. Moldova exista un regim autoritar. 39,5% din moldoveni considera ca regimul din tara este autoritar sau dictatorial, arata datele sondajului „Perceptia populatiei fata de procesul democratic din R. Moldova”. Datele sondajului mai scot in vileag ca cetatenii R. Moldova percep sistemul democratiei existent in tara exclusiv la nivel institutional, iar aspectele functionale ale activitatii acestui sistem sunt apreciate de majoritatea populatiei exclusiv negativ.

Datele sondajului sunt confirmate si de catre oamenii cu care am discutat ocazional. Institutiile statului exista de jure, dar nu exista de facto, autoritatea statului este luata in bataie de joc de oricine se stie destul de puternic sa faca asta, serviciile de ordine si paza sunt inrudite cu clanurile mafiote, iar coruptia si traficul de influenta s-au generalizat la nivelul intregii societati. Toate acestea au fost spuse de nenumarate ori. Toata lumea o stie, dar nimic nu se schimba.

In opinia politologului Oleg Serebrian, fost deputat, este regretabil ca, la inceputul secolului XXI, R. Moldova mai este dirijata de Comitetul Central si nu de parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG