Linkuri accesibilitate

Lupta politică: mai înverşunată decît cea din tranşee


Alexandru Oleinic
Alexandru Oleinic

Jurnalul lui Alexandru Oleinic

LUNI

Dis-de-dimineata primesc o sumedenie de telefoane. Ce face AMN in 3 iunie? Unde a disparut Serafim Urechean? Adevarul este ca cu doar doua zile inainte de votarea preşedintelui țarii, liderul Alianței Moldova Noastra, Serafim Urechean, a plecat la Moscova. El a participat la o zi de naștere la un prieten, iar privitor la zvonurile ca a plecat la Moscova pentru a purta negocieri sunt niște aberații. Un grup online anti-comunist cere opozitiei sa nu tradeze.

Dar oare suntem noi, cei pe fruntea carora e scris “Tradator”? Multi incercau sa ma probozeasca si pe mine. Ca chipurile as fi unul dintre cei care comunistii ar fi pus ochii pe mine, in speranta ca ma vor putea santaja. Zadarnica le va fi asteptarea. O stire care m-a facut si mai mult sa-mi cimentez pozitia. "Guvernul Republicii Moldova ar trebui sa analizeze atat ingrijorarile, care au aparut cu privire la desfasurarea alegerilor, cat si modul in care au fost tratate persoanele retinute, jurnalistii si reprezentantii societatii civile in urma violentelor. O explicatie completa va consolida increderea in institutiile democratice ale Moldovei". Aceasta se precizeaza intr-o scrisoare de raspuns semnata de Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, si adresata presedintelui in exercitiu al R. Moldova, Vladimir Voronin.

MARTI

„Comunistii continua sa zombeze cetatenii, afectati si saraciti de criza, cu informatii de propaganda electorala pentru a le distrage atentia de la pericolul pe care ii asteapta – de a nu mai primi salarii si pensii”. „Amanarea intentionata a datei alegerii Presedintelui Republicii Moldova, care, conform Constitutiei propune Parlamentului candidatura la postul de Prim Ministru, poate avea un impact fatal asupra economiei tarii in conditiile aprofundarii rapide a crizei economice”.„Desi, in campania electorala, comunistii au magulit electoratul cu promisiuni de a majora salariile cu 20%, imediat dupa alegeri Guvernul a cerut autoritatilor locale sa reduca cheltuielile cu 20% din cauza crizei“. Asa ca, cetatenii risca sa nu mai primeasca salarii si pensii. Situatia la care s-a ajuns devine tot mai alarmanta.

MIRCURI

Emotii la cote maxime. Parlamentul trebuie sa aleaga un sef al statului. Comuniştilor le lipseste si de aceasta data un singur vot pentru a-şi putea promova candidatul in aceasta functie. Sunt telefonat incontinuu … Raspunsul nu poate fi altul decat cel pe care il facem public de ceva timp. Scenariul pregatit de comunisti pentru aceasta sedinta plenara a legislativului nu este in conformitate cu regulamentul. Voronin cere ragaz de 30 de minute pentru a negocia cu opozitia. Fiind ultima sansa a PCRM de a obtine sustinerea noastra. M-a surprins intrevederea cu speakerul-presedinte in exercitiu Voronin. El a invocat parteneriatul rosu-orange care in opinia lui a fost foarte productiv si pe care l-a adus drept exemplu intr-o eventuala coalitie asa-numita anticriza cu AMN. Pentru noi insa, acest argument a fost unul ciudat. Intrucat Rosca a fost cel care a compromis ideea de opozitie constructiva. Decizia AMN ramane a fi una constanta. Fiecare dintre noi poate sa-si exprime liber optiunea in cadrul alegerilor presedintelui. Neparticiparea opozitiei la acest vot este rezultatul atitudinii iresponsabile din parte PCRM si imposibilitatii de a initia niste negocieri constructive, asupra carora a insistat si Occidentul. Pentru prima data in ultimii opt ani PCRM a pierdut lupta impotriva opozitiei.
Incerc sa depasesc emotiile. E praznicul imparatilor Constantin si Elena. E si hramul casei mele. Si fiica se numeste Elena. Asa ca e un bun prilej sa degajam atmosfera si impreuna cu sotia Valentina decidem sa mergem la o terasa.

JOI

Analize pe marginea esecului alegerii presedintelui si viitorului scrutin parlamentar. Anticipatele au si demarat. Incerc sa trag niste concluzii care sa-mi apartina. Ma ajuta contactele cu colegii de partid, cu alegatorii din teritoriu. Stim ce a fost, deocamdata putem doar banui ce se va intampla in continuare. Este clar ca presiunea partidului de guvernamant va fi foarte mare. Anticipez niste evenimente care ma vor afecta si pe mine. Comunistii vor continua sa manipuleze ca atacuri la persoana. Unica solutie sa fiu gata de lupta. Mi se pare ca lupta politica e mai inversunata decat cea din transee. Important, insa e sa mentinem spiritul de echipa si pe cel de lupta. Atat de mult ma ajuta refugiul din familie.

VINERI

O zi trista. Pe ultimul sau drum e condus Andrei Vartic. Sufletul lui impatimit de Lumina, de dragoste de Neam, de Tara, de Datina, de Grai stramosesc a luminat mereu pentru altii . Moldova pierde tot mai multi oameni care i-au scris istoria. Daunezi am participat la funerariile unui bun prieten, Adrian Usatai. Inca nu ne-am revenit dupa imensa pierdere a lui Grigore Vieru. Dar vorba cantecului ”Unul moare, altul naste. Cel ce naste necajeste, cel ce moare putrezeste”.

Plec la Soroca. 15 ani am muncit aici, unde am o duzina de prieteni. Intalnire cu colegii de partid. Discutam despre data alegerilor. Conform Constituției, urmeaza alegeri anticipate care vor fi convocate in termen de maxim 45 de zile de la data la care presedintele in exercitiu Vladimir Voronin, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului. Data dizolvarii parlamentului nu este reglementata de nici o norma legala. Si iarasi totul ramane la discretia si la bunul plac al unei singure persoane - Voronin. Seara in Cetatea Sorocii a fost una pe potriva asteptarilor mele.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG