Linkuri accesibilitate

Preşedintele României speră că rezultatul alegerilor anticipate va duce la deblocarea raporturilor bilaterale

Relatiile romano-moldovene ramin deocamdata blocate, iar oficialii de la Bucuresti au explicat cu oarecare severitate ca lucrurile nu se vor schimba cel putin cita vreme puterea de la Chisinau nu-si schimba directia. Presedintele Traian Basescu a spus zilele trecute ca Romania va normaliza relatiile cu Republica Moldova atunci cind „la Chişinău vor fi politicieni care vor face o politică în favoarea poporului acelei ţări care se numeşte Republica Moldova".

Seful statului roman a refuzat sa mai participe la summitul de la Chisinau dupa derapajele puterii moldovene care au avut loc la inceputul lunii martie si care au culminat nu doar cu victime si drame, ci si cu racirea relatiilor bilaterale. Republica Moldova a declarat atunci ambasadorul Romaniei la Chisinau persona non grata - o procedura diplomatica aplicata doar cind doua state intra in razboi. Ambasadorul propus ullterior de Romania a fost deasemenea respins, dar surse diplomatice bine informate sugereaza ca acesta din urma ar fi fost refuzat din cauza ca ar fi fost apropiat serviciilor secrete autohtone.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu spera ca dupa schimbarea guvernului de la Chisinau vor putea fi restabilite conexiunile diplomatice, iar Romania isi va putea trimite un nou ambasador. Presedintele Traian Basescu crede ca este esential sa se refaca legatura peste Prut, dar sugereaza ca acest lucru se va intimpla intr-adevar doar atunci cind vor veni la putere forte democratice pro-europene. Seful statului roman pare sa-si puna sperante in alegerile anticipate si in sansele opozitiei, care a reusit sa reziste „presiunilor enorme”, dupa cum a spus presedintele Basescu, sublinind ca in acest fel opozitia moldoveana a reusit sa demonstreze ca „nu totul se poate cumpara in politica”.
XS
SM
MD
LG