Linkuri accesibilitate

Moldova şi Ucraina ar putea da dureri de cap şi României şi Uniunii Europene


Alegerile anticipate din Moldova nu garantează ieşirea din impas

Ziarul Adevarul inregistreaza intr-un articol situatia confuza de la est de Romania, unde crizele politice din Republica Moldova si Ucraina ar putea da dureri de cap si Bucurestiului si Uniunii Europene. In Moldova, alegerile anticipate nu garanteaza iesirea din impas. Doua dintre partidele de opozitie, liberal-democratii si respectiv Alianta Moldova Noastra, au lasat deschisa ipoteza unei colaborari pe listele electorale. Nu si Partidul Liberal, al carui presedinte Mihai Ghimpu a precizat fara echivoc ca nu sustine prezenta opozitiei pe o lista comuna. Adevarul atribuie analistilor de peste Prut concluzia ca Vladimir Voronin a primit o lovitura serioasa, agravata si de disputele interne din partid: “Voronin risca sa achite nota de plata pentru esecul din Legislativ, pierzand chiar si functia de presedinte al Parlamentului in urma viitorului scrutin anticipat”. Una peste alta, concluzia acestui articol este ca “scrutinul anticipat nu va reconcilia electoratul din Republica Moldova, divizat in proeuropean si promoscovit".

Ziarul Ziua se refera in editia electronica la cazul tanarului Valeriu Boboc, mort in urma protestelor anticomuniste de la Chisinau, din 7 aprilie. Sunt citati avocatii familiei Boboc, care sustin ca au dovezi ca tanarul a fost ucis intentionat de politisti. Martorul-cheie ar fi fost sunat, cautat si santajat de catre persoane necunoscute. Avocatii au cerut ajutorul Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru protectia lui, pentru ca – se mai arata in Ziua - legea moldoveana presupune punerea martorilor sub protectia… Ministerului de interne.

Alegerile europarlamentare care vor avea loc duminica in Romania au produs in ultima zi de campanie electorala doua comentarii. Unul apare in Adevarul, unde Adrian Halpert da ca sigura o participare foarte slaba la scrutin si o explica de pe acum. Daca unele motive sunt comune tuturor statelor europene, exista si un motiv specific: necunoasterea regulilor jocului politic in Europa in randul electoratului roman. Nicio campanie coerenta, puternica si masiva, de informare a romanilor nu a fost finantata pana acum de autoritati.

In Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu indeamna totusi la vot. El ar fi necesar ca sustinere a Europei unite – un proiect, mai bine zis inca o promisiune de o coerenta totusi superioara politicii care se face intre granitele Romaniei.
XS
SM
MD
LG