Linkuri accesibilitate

Gestionarea crizei după trecerea ei sub tăcere din motive electorale


Igor Volniţchi
Igor Volniţchi

Tot din considerente electorale, PCRM acuză Opoziţia de a fi adîncit criza

Europa Libera: Domnule Volnitchi, cata dreptate au guvernantii atunci cand afirma ca alegerile anticipate ar putea agrava situatia existenta si adanci criza economica?

Igor Volnitchi: O anumita doza de dreptate in ceea ce spunea premierul si alti reprezentanti ai guvernarii exista. Pentru ca acolo unde exista instabilitate politica, evident nu se fac investitii. Dar, din alt punct de vedere, eu nu as dramatiza situatia si nu as lega-o numaidecat de aceste alegeri anticipate si de incapacitatea noului Parlament de legislatura a XVII-a de a alege noul sef al statului. Caci Republica Moldova si asa se afla intr-o perioada de criza profunda, si asa in Republica Moldova nu veneau investitii, si acest lucru s-a facut resimtit nu numai in 2009 cand s-au simtit mai tare efectele crizei financiare mondiale asupra Republicii Moldova, ci si la finele anului 2008, cand s-a incercat atragerea in Republica Moldova a mai multor investitori pentru acele obiective scoase de Parlamentul precedent pe ultima suta de metri la privatizare. Nici atunci nu au venit investitii, si nici acum nu prea se vad investitii. Era si normal. Si eu nu cred ca anume aceasta criza politica va adanci efectele crizei finaciare. Desi, repet, este o oarecare doza de credibilitate in ceea ce spun guvernantii.

Europa Libera
: Nu cumva chiar guvernantii poarta o anumita doza de vina pentru ca inainte de alegerile din 5 aprilie au negat insistent existenta crizei in Republica Moldova si au negat adoptarea unor masuri anticriza, incercand sa nu-si sperie propriul electorat in acest fel?

Igor Volnitchi
: Da, s-a incercat evitarea situatiei de panica, cu atat mai mult cu cat atunci ne aflam in ajunul alegerilor parlamentare ordinare. S-au facut multe greseli, s-a negat in public, s-au respins acele initiative bune, zic eu, ale opozitiei, s-a incercat analizarea crizei fananciare mondiale doar pe sectorul financiar-bancar si tot timpul se spunea ca – uitati-va, sectorul nostru financiar-bancar este unul mai izolat si unul stabil – si intentionat se neglijau efectele social-economice, nu atat cele bancare ale crizei, cum ar fi de exemplu efectul asupra gastarbeiterilor moldoveni care urmau sa se intoarca acasa din diferite tari si care, potrivit unor date, deja au venit intr-un numar destul de mare in Republica Moldova, completand astfel numarul somerilor neoficiali. Da, s-au comis greseli si, eu zic acum ca, probabil, Guvernul ar fi trebuit atunci sa dea dovada de mai putin triumfalism si de mai mult pragmatism. Chiar daca se urmarea scopul de a evita situatia de panica. Caci, se stie, panica este adeseori mai periculoasa in situatii de criza, decat insasi criza. Probabil pe aceasta s-a mizat, dar eu nu cred ca miza s-a indreptatit pana la urma.

Europa Libera
: Deci, oricum, in situatia actuala, cea de astazi, nu doar opozitia poate fi invinuita pentru ceea ce s-a intamplat si pentru ceea ce urmeaza sa se intample din perspectiva unor anticipate?

Igor Volnitchi
: Sincer sa fiu, mi-a parut simpatica aceasta opinie exprimata de liderii din opozitie in aceasta saptamana in Parlament. Ei eu spus, da, desigur, si pe noi ne ingrijoreaza criza, da, desigur, nu ar fi fost bine sa avem o instabilitate politica de durata, dar aceasta este situatia. Si, din alt punct de vedere, ei s-au intors si i-au propus presedintelui Vladimir Voronin – ce-i drept prin intermediul presei, nu stiu daca au facut-o si direct – D-le presedinte, nu sunteti obligat sa dizolvati Parlamentul chiar acum daca pretindeti ca aceasta va aprofunda situatia de criza. Nu exista un termen pentru dizolvarea parlamentului, haideti sa nu ne grabim. Sa vina Guverul in Parlament cu programul sau anticriza, se aproba si acest program, mai asteptam putin, lucram putin asupra bazelor politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, care stiti ca traditional se adopta in Parlament in iunie-iulie, si aceasta politica bugetar-fiscala trebuie sa se refere inclusiv si la initiativele prezidenntiale in domeniul fiscal – majorarea TVA, instituirea cotei unice la impozitul pe venit pentru persoanele fizice, mentinerea cotei zero la venitul reinvestit pentru agentii economici, reducerea defalcarilor in fondul social cu 5 la suta pentru patroni si asa mai departe. Adica opozitia i-a sugerat presedintelui sa nu se grabeasca cu dizolvarea Parlamentului, pentru ca Parlamentul sa aiba deplina capacitate de a adopta masuri si de ordin fiscal, si de ordin financiar-legislativ, economic, pentru a evita aprofundarea crizei si, abia dupa ce se adopta acest pachet de masuri, se purcede si la alegeri anticipate.

Europa Libera
: D-le Volnitchi, D-na Greceanii a spus ca nu va fi modificat bugetul statului. Asta ar putea influenta cumva situatia economica de mai departe?

Igor Volnitchi
: D-na Greceanii spunea ca se impun masuri anticriza, dar atunci cand se adopta masuri anticriza, evident ca va suferi modificari si bugetul de stat. Stiti deja de acea mult vehiculata scrisoare, document, nici nu stiu cum sa-l definesc, juridic, prin care autoritatile locale au fost intr-un fel impuse sa diminueze cheltuielile cu 20%. Evident ca atunci cand e vorba de criza nu poti pune toata povara bugetar-fiscala doar pe umerii autoritatilor locale si evident va urma si o revedere a parametrilor de baza a bugetului de stat. Chiar ieri consultam datele mai proaspete ale Biroului National de Statistica si s-a vazut clar ca in primele patru luni, cand nu aveam nici criza politica, desi ne aflam totusi intr-o campanie electorala, exporturile noastre s-au diminuat cu douazeci si ceva de procente, importurile s-au diminuat cu 38 de procete, iar noi depindem in masura de 70 de procente la formarea Bugetului de vama. Deci, nu putem pretinde ca Bugetul nu va suferi schimbari. Va suferi si va suferi schimbari majore.

Europa Libera: Guvernul nu ascunde ca asteapta ajutor financiar din exterior. Are sanse sa-l obtina?

Igor Volnitchi: Iata aici este si ceea ce ati intrebat din start, daca alegerile parlamentare anticipate vor aprofunda cumva criza. Din acest punct de vedere desigur ca va fi afectat dialogul nostru cu FMI. Stiti ca ne aflam la o faza destul de avansata cu structurile creditare internationale in vederea obtinerii unui ajutor financiar. Si, daca nu ar fi fost alegerile anticipate – iata aici guvernarea are probabil dreptate -, noi probabil am fi reusit mult mai mult pe aceasta dimensiune. Nu se stie care va fi acum disponibilitatea FMI de a intelege situatia in care a ajuns Moldova si de a dialoga mai departe.
XS
SM
MD
LG