Linkuri accesibilitate

„Statele Unite şi lumea islamică nu sunt concurenţi”


Preşedintele Barack Obama la Universitatea din Cairo
Preşedintele Barack Obama la Universitatea din Cairo

Reacţii în general pozitive la discursul ţinut de Barack Obama la Universitatea din Cairo

Discursul lui Barack Obama despre un nevoia unui nou început în relaţiile dintre Statele Unite şi lumea islamică, rostit joi la Universitatea din Cairo, a fost primit în general, dar nu exclusiv în mod pozitiv în ţările predominant musulmane. Multe guverne au aprobat fără mari rezerve ideea unui nou dialog între America şi lumea musulmană, în vreme ce radicalii islamişti, cum era de aşteptat, au anunţat că între politica lui Obama şi a lui Bush nu e nici o diferenţă, dincolo de tonul mai prietenos al noului ocupant al Casei Albe.

O reacţie foarte căutată de presă a fost a secretarului-general al Ligii Ţărilor Arabe Amr Moussa, care a fost prezent în sala de conferinţe a Universităţii din Cairo, ascultînd pe viu discursul lui Obama. "Noi am avut aşteptări mari de la acest discurs, iar preşedintele Obama ni le-a satisfăcut în ce priveşte viziunea lui, concepţia lui despre lume", a spus secretarul general al Ligii Ţărilor Arabe, adăugînd însă că ar fi bine ca principiile lui Obama să fie exprimate în politici concrete şi mai ales să fie aplicate în practică.

Discursul de la Cairo a fost salutat de autoritatea palestiniană, mai ales pentru că Obama a cerut explicit Israelului să oprească ridicarea de noi aşezări evreieşti în teritoriile palestiniene. Dar grupul islamist Hamas, căruia Obama i-a cerut să renunţe la violenţă şi să accepte existenţa statului Israel, a răspuns că preşedintele american a uitat cele aproape 1400 de victime pe care le-ar fi făcut recenta operaţiune militară israeliană din Gaza.

În Liban, o altă grupare radicală, Hizbollah s-a declarat chiar ofensată de discursul lui Obama, spunînd că el a cuprins „predici morale şi politice” de care lumea islamică nu are nevoie. Liderii Hizbollah a mai spus că musulmanii ar prefera să vadă schimbări reale în politica americană faţă de lumea islamică, de pildă retrăgîndu-şi trupele din Irak şi Afganistan.

„Frăţia musulmană”, o grupare radicală din Egipt, s-a arătat sceptică, spunînd că Obama face exerciţii de relaţii cu publicul care nu vor da nici un fel de rezultate concrete.

Mult mai laudativ a reacţionat guvernul unei ţări predominant musulmane aliată cu Statele Unite, Turcia. Preşedintele Abdullah Gul a salutat mesajul lui Obama şi a spus că poziţia liderului american faţă de Orientul Mijlociu este „foarte adecvată”. Prşedintele turc a adăugat că Obama a demonstrat ţărilor musulmane că este un lider constructiv, în stare să se angajeze într-un parteneriat pentru pace şi stabilitate.

Laude au venit şi din partea guvernului Irakului, venit la putere după invazia americană din 2003.

Dincolo de reacţiile oficiale şi de declaraţiile politice, din tonul sutelor de interviuri luate deja de presă musulmanilor obişnuiţi se poate desprinde un un fir roşu, un leit-motiv: „vorbele au fost frumoase, aşteptăm însă faptele”

Un locuitor din sudul Afganistanului, din provincia Helmand, a decalarat postului nostru de radio, la telefon, că în timp chiar ce vorbeşte cu noi, avioanele americane zboară pe deasupra capetelor civililor, pe care uneori îi şi bombardează, spunînd apoi că a fost o greşeală. „Obama ne poate ajuta numai stingînd acest focar de violenţă”, a spus afganul din Helmand, adăugînd: „Obama ar trebui să încheie războiul, care nu ne ajută cu nimic, iar banii economisiţi să-i folosească pentru pace”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG