Linkuri accesibilitate

Teste negative la cele 4 persoane suspectate de a fi contractat virusul gripal

În R. Moldova nu a fost înregistrat deocamdată nici un caz de gripă porcină. Totuşi, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că din 21 mai investighează patru cazuri de infectare cu noul virus gripal AH1N1. De asemenea, sunt şi alte patru persoane care au fost în contact cu persoanele suspecte. Toate aceste persoane sunt revenite din străinătate.

Chiar dacă primele trei teste au fost negative, toate persoanele suspecte cu virusul gripal AH1N1 au fost internate în secţiile de boli infecţioase, fiind izolate de alţi bolnavi. Unii au fost deja externaţi, alţii se află sub supravegherea medicilor, ne-a declarat viceministrul sănătăţii, Oleg Lozan:
Oleg Lozan
„Este vorba de un bărbat care a revenit din China. De asemenea, alte trei cazuri - un copil de 10 luni din Irlanda şi un tânăr de 19 ani, care a revenit din Italia. O altă femeie în vârstă de 58 de ani s-a întors din România. Din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii am mai primit un mesaj, printr-un sistem de informare, precum că o persoană care a revenit din Statele Unite ale Americii a fost în contact cu o altă persoană care sigur a fost depistată cu noul virus. Am depistat persoana respectivă, ea a fost examinată, supravegheată şi testul a fost negativ”.
L-am întrebat pe Oleg Lozan, în ce măsură sistemul sănătăţii este dotat cu echipamentul necesar pentru a face faţă eventualelor cazuri de gripă porcină: „La acest nivel de diagnostic avem echipamentul necesar – şi de diagnostic şi de laborator. Avem echipament de protecţie atât pentru personal cât şi pentru pacienţi”.

Pentru a preveni cazurile de gripă porcină, Reprezentanţa UNICEF în R. Moldova informează cetăţenii cum ar trebui să se protejeze. Angela Munteanu, coordonator programe de comunicare de la UNICEF: „Am elaborat o serie de materiale informative, au fost editate un milion şi 500 de mii de pliante pentru populaţie care au fost distribuite prin intermediul Poştei Moldovei fiecărei persoane în parte. De asemenea, au fost distribuite pliante pentru călători care se distribuie la toate punctele de intrare şi ieşire din ţară. De asemenea a fost lansată şi o pagină web www.gripa.md, unde pot fi găsite informaţii utile atât pentru cetăţeni cât şi pentru specialişti”.

Specialişii susţin că informarea populaţiei este necesară în condiţiile în care creşte numărul celor infectaţi în ţările vecine, de exemplu România şi Ucraina. În România, au fost confirmate încă două cazuri de infectare cu virusul gripal AH1N1. Astfel, numărul cazurilor de infectare cu gripă porcină a ajuns la opt în această ţară.

În timp ce europenii păreau foarte speriaţi de mass-media de pericolul gripei porcine, americanii care trăiesc la graniţa cu Mexicul – focarul infecţiei - erau foarte calmi. Am putut să constat acest lucru, personal, aflându-mă într-o vizită chiar la punctul de trecere,Tijuana, cel mai aglomerat din lume, unde am zărit doar cîţiva oameni cu măşti de protecţie.
XS
SM
MD
LG