Linkuri accesibilitate

Alocuțiunea președintelui Barack Obama la Cairo

La Cairo, într-un discurs adresat în primul rînd lumii musulmane, preşedintele american Barack Obama a declarat între altele: „Intr-o democrație, indiferent unde, poporul stabilește un singur standard pentru cei care deţin puterea şi anume: trebuie să vă menţineţi puterea prin consens, nu prin forţă, trebuie să respectaţi drepturile minorităţilor şi să acţionaţi într-un spirit al toleranţei şi compromisului, trebuie să puneţi interesele poporului şi procesul politic în care poporul v-a investit deasupra intereselor de partid. Fără aceste ingrediente, numai alegerile nu fac o democraţie…”

Analistii politici privesc cu mare atentie alocutiunea rostita de presedintele Statelor Unite, Barack Obama la Cairo. Intr-o alocutiune de 6,000 de cuvinte, Obama nu l-a rostit pe cel pe care multi americani il au in minte cind vine vorba despre musulmani: cuvintul terorism. La inceputul anului atit Casa Alba cit si Ministerul Apararii au negat ca ar fi fost emise ordine de a se renunta la formula “razboi impotriva terorismului”, din timpul administratiei Bush.

In alocutiunea de la Cairo, presedintele Obama s-a referit la extremism, dar niciodata la terorism. El a decuplat religia islamica de promotorii violentei. Anumite referiri din alocutiune vor stirni critici din partea conservatorilor si chiar unor democrati, apropiati de Israel. Obama a comparat de exemplu, situatia “intolerabila” a palestinienilor cu cea a sclavilor negri in Statele Unite. Analisti politici incearca sa descifreze cum vor reactiona la alocutiune, importante grupari de interese.

Israelienii nu pot fi multumiti, desi alocutiunea a vizat publicul arab. In anumite momente ale discursului, Obama a parut sa compare situatia palestinienilor cu cea a negrilor din Africa de Sud, in timpul apartheidului. Pe de alta parte insa, presedintele a fost ferm impotriva celor care neaga tragedia Holocaustului evreiesc, cum face presedintele Iranului, dar si celor care nu recunosc dreptul la existenta al statului Israel. Obama s-a pronuntat din nou pentru inghetarea constructiei si extinderii de asezari evreiesti, in teritorii ocupate, dar nu a spus ce se va intimpla daca Israelul nu raspunde adecvat.

Palestinienilor le place alocutiunea, din aceleasi motive pentru care israelienii exprima temeri. In plus, Barack Obama s-a referit de doua ori la Palestina, ceea ce ofera sperante celor care doresc crearea unui stat palestinian. Anumite factiuni palestiniene nu pot agrea cele spuse de seful executivului American cu privire la reducerea violentelor.

Obama nu a oferit la Cairo, solutii concrete pentru deblocarea procesului de pace. Aceasta deschide o portita catre interpretarea ca atasamentul sau fata de cauza musulmana si araba ar fi superficial. Presedintele nu s-a aratat extrem de dur fata de Iran – spunind doar ca e in interesul comunitatii internationale sa evite o cursa a inarmarilor nucleare, intr-o regiunde de maxima volatilitate. Obama le-a cerut musulmanilor, in alocutiune sa nu se grabeasca sa demonizeze America, asa cum le-a cerut si americanilor sa nu demonizeze Islamul. Presedintele a adaugat ca toleranta face parte din religia islamica, dar nu s-a referit la persecutiile impotriva minoritatilor religioase in tari dominant musulmane.
XS
SM
MD
LG