Linkuri accesibilitate

Opiniile unor analiști politici de la Moscova și Kiev

Pavel Felgenhauer, expert pe probleme de securitate si politica externa la publicatia Moscow Times.

„Moscova ii prefera acum in mod clar pe comunisti. Si, deocamdata, aici nu exista temeri serioase ca in Moldova ar putea avea loc o revolutie portocalie, de la care Rusia are fiori reci. Situatia e privita cu calm si fara emotii. Nu cred ca Moscova este dispusa sa-si iroseasca prea multe eforturi cu Moldova acum. Exista probleme mult mai serioase – in Ucraina, Georgia, situatia in Coreea e foarte dificila. Asa ca Moscova nu prea este preocupata de Moldova.

Daca insa opozitia va veni la putere, Moscova va reactiona negativ. Inainte, cu un Voronin „bun”, Rusia isi indrepta presiunile asupta Tiraspolului, ca sa se inteleeaga cu Voronin. In situatia in care la putere vor veni fortele „rele” pro-romane, Rusia va incepe sa-i sustina activ pe transnistreni. Ceva timp inainte, transnistrenii erau intr-un tren cu Abhazia si Osetia. Dupa evenimentele din Osetia, lucrurile s-au separat – in ceea ce priveste Transnistria totul trebuie sa se rezolve amiabil. Ideea e urmatoarea – comunistii si transnistrenii trebuie sa traiasca in pace, sa se inteleaga, sub tutela Moscovei. Daca insa castiga opozitia, problema Transnistriei va reveni pe ordinea zilei. Si Moscova isi va schimba atitudinea si fata de pretentiile transnistrenilor de a organiza un referendum si fata de dorinta acestora de a prelua steagul rusesc.
Dar dupa cate imi dau seama, deocamdata, Moscova crede ca comunistii trebuie sa se ispraveasca de unii singuri. Daca ei vor pierde meciul, atunci si politica Moscovei in regiune se va schimba. ”

Olexandr Susco, directorul Centrului de politica externa de la Kiev, Ucraina.

„Votul de ieri este indiscutabil un succes al opozitiei. El a aratat ca in Moldova a aparut o opozitie viguroasa, puternica. In situatia actuala, cand societatea moldoveneasca este polarizata si exista mari semne de intrebare in legatura cu legimitatea scrutinului, indubitabil este necesar un nou vot. Totusi, nu este prea clar deocamdata daca opozitia va putea utiliza aceasta situatie in favoarea sa ca sa distruga monopolul instituit de partidul comunistilor asupra guvernarii in Republica Moldova.

In acest sens exista anumite dubii - dupa 7 aprilie situatia electorala a devenbit nu prea buna pentru opozitie, cel putin asa se vede acest lucru de aici. Puterea a reusit sa acrediteze idea ca opotitia este iresponsabila, a organizat actele de vandalism, deci nu poate fi de incredere. Este foarte important cum va actiona opozitia acum, in stadiul de pregatire a alegerilor. Ea trebuie sa faca cat de mult posibil ca sa fie omise incalcarile ce au condus la falsificarea rezultatelor. Daca se va reusi, si situatia se va schimba. Ajutorul European este la fel important, dar practica arata ca UE poate ajuta acolo unde acest ajutor este acceptat. Totusi, cred ca UE va acorda o atentie mai mare alegerilor si va trimite observatori mai multi si mai calificati. ”


La Bucuresti, aseară, preşedintele Traian Băsescu a declarat la postul public de televiziune că opoziția din republica Moldova a aratat „că nu totul se cumpăra în politică, în ciuda presiunilor enorme care s-au făcut”. Traian Băsescu a mai spus şi că „ar trebui să normalizăm relaţiile cu Republica Moldova cînd la Chişinău vor fi politicieni care vor face o politică in favoarea poporului acelei ţări”.
XS
SM
MD
LG