Linkuri accesibilitate

De ce vin romii din România la Berlin?


De ce vin romii din România la Berlin? Această întrebare şi-a pus-o deunăzi ziarul „Der Tagesspiegel“ care apare în capitala Germaniei, după ce presa şi radioteleviziunea de aici au relatat în ultimele zile despre prezenţa unui mare număr de romi la Berlin. Ocuparea unei clădiri publice de către romii din România şi apoi ocuparea temporară a unei biserici a redeclanşat şi discuţia despre situaţia generală a acestei minorităţi transnaţionale. Ziarul citat mai sus încearcă să formuleze şi un răspuns la întrebarea retorică din titlul articolului, afirmînd că de secole romii au fost o minoritate supusă tracasărilor şi persecuţiilor, iar episoadele dramatice din Berlin, care au culminat la începutul acestei săptămîni într-un incident violent cu tentă rasistă, fac parte din „istoria tristă“ a acestei minorităţi.

Mai mulţi romi din România care au sosit în ultimele săptămîni cu paşapoarte valabile la Berlin fuseseră atacaţi de un grup de controlori ai întreprinderii de transport public. Potrivit unor martori oculari, citaţi de presa locală berlineză, controlorii s-ar fi legat prima dată de un tînăr rom, apoi de alţi romi care se aflau la un stop, în mijocul şoselei, unde încercau să spele parbrizele automobilelor. În cursul altercaţiei, controlorii i-ar fi înjurat pe romi şi ar fi folosit invective rasiste.

Şi în anii trecuţi au mai venit în cursul verii la Berlin romi din România, cei mai mulţi din jurul oraşului Bacău. În prezent au sosit romi şi din alte regiuni ale ţării, mai ales din Muntenia şi Oltenia. Unii dintre ei încearcă să cîştige aici un ban, spălînd parbrize, făcînd muzică în localuri publice sau cerşind. Unii dintre ei intenţionează să nu se mai întoarcă în România, ceea ce nu echivalează cu o rezolvare a problemelor sociale în care se află marea majoritate a acestei minorităţi. O rezolvare durabilă şi acceptabilă a situaţiei romilor trebuie găsită în ţarile lor de origine, a declarat preşedinta Uniunii romilor şi a populaţiei sinti din landul Berlin, Petra Rosenberg. Romilor sosiţi la Berlin ar trebui să li se acorde ajutor umanitar, iar apoi trebuie făcut ceva pentru ameliorarea situaţiei din ţările lor de baştină, a mai spus Rosenberg.

Autorităţile berlineze au reuşit în cele din urmă să-i convingă pe romii care au ocupat clădirea şi biserica să se mute într-o tabară destinată persoanelor care au cerut azil politic în Germania. Deocamdată se caută soluţii pentru a rezolva problema. Presa locală a relatat că ambasada României preferă să nu se implice. Pentru detensionarea situaţiei s-a propus ca romilor - care nu dispun de banii necesari călătoriei spre casă - să li se plătească transportul.
XS
SM
MD
LG