Linkuri accesibilitate

Moldova văzută de presa rusă


Evolutiile din Moldova sint plasate la rubrica stiri de cele mai multe ziare de la Moscova si doar foarte putine publicatii insereaza analize sau comentarii. Ziarul Izvestia remarca faptul ca alegerea noului presedinte moldovean a esuat si ca acest rezultat era probabil asteptat si de comunisti, si de partidele din opozitie. Izvestia, care reia acuzatiile puterii comuniste la adresa opozitiei pentru cele petrecute dupa 7 aprilie, isi exprima speranta că „escaladarea instabilitatii politice nu va servi drept motiv pentru un nou pogrom in masa, sub steaguri romanesti”.

Nezavisimaya Gazeta
titreaza – Moldova a ramas fara presedinte si fara parlament. Ziarul scrie ca esecul alegerii presedintelui a aruncat Moldova in viltoarea unei crize politice serioase. Cit timp se va mentine un status quo nu este clar, pentru ca nici una dintre parti nu vrea sa cedeze, iar fiecare spera ca alegerile anticipate vor inclina balanta in favoarea sa.

La rubrica „scandal”, oficiosul Rossiyskaia Gazeta scrie ca in Moldova s-a intors criza politica. Opozitia a boicotat alegerea sefului statului, ceea ce ii ofera lui Vladimir Voronin o singura solutie legala – dizolvarea parlamentului. Asta inseamna practic o victorie a opozitiei, care a reusit sa readuca tara in criza, mai scrie ziarul guvernului rus. Rossiiskaya Gazeta scrie ca opozitia spera sa-si ia revansa pentru infringerea in alegerile din aprilie, cind adeptii ei, nemultumiti de victoria comunistilor au organizat demonstratii in masa, acuzind autoritatile de falsificari.

Ziarul Kommersant, cunoscut anterior pentru publicarea unor articole favorabile puterii comuniste de la Chisinau, insereaza de aceasta data un comentariu critic, in care se afirma ca esecul alegerii presedintelui tradeaza slabiciunea comunistilor si prevesteste prabusirea guvernarii lui Voronin. Cum ar trebui sa procedeze Rusia intr-o asemenea situatie, se intreaba autorul comentariului, Dmitrii Oreskin. Exista argumentul Transnistriei: Kremlinul trebuie sa renunte la Moldova si sa recunoasca enclava de pe Nistru, dar acest argument, scrie autorul, este prea slab din punct de vedere geopolitic si al intereselor energetice ale Rusiei, care nu pot fi promovate in regiune fara sprijinul Chisinaului. Intre timp, opozitia moldoveana cistiga teren, pe fundalul crizei economice. Morala e simpla: balansarea permanenta a lui Voronin intre Europa si Rusia a dus in cele din urma la nefunctionarea metodelor autoritare. Moldova este deja a patra tara, dupa Ucraina, Georgia si Belarus prin care soarta ii ofera o lectie Rusiei, care mizeaza pe altii decit ar trebui, se teme de altceva si lupta pentru altceva decit ar trebui, conchide autorul articolului din ziarul Kommersant.
XS
SM
MD
LG