Linkuri accesibilitate

„Lecția a fost învățată şi ştim cum să ne comportăm”


Comisia Electorală Centrală va întocmi noi liste de alegători ţinînd cont de informaţiile din registrul populaţiei

Desi data viitoarelor alegeri parlamentare anticipate nu a fost încă stabilită, Comisia Electorală Centrală, partidele politice se pregătesc deja pentru o lunga vara fierbinte... Mâine, Comisia electorala centrală va organiza o rundă de consultări cu fracţiunile parlamentare, cu participarea lui Vladimir Ristovski, Reprezentantul Special al Secretariatului General al Consiliului Europei la Chisinau şi Kalman Miszei, Reprezentantul Special al Uniunii Europene in Moldova. De la comisia electorala centrală Liliana Barbarosie a căutat să afle ce se va face pentru a se evita problemele legate de listele de alegători, o problema semnalată de opoziţie şi de observatorii internaţionali la alegerile din 5 aprilie.

De la secretarul CEC, Iurie Ciocan, am aflat că vor fi întocmite noi liste de alegători, după ce listele pentru alegerile din 5 aprilie au trezit suspiciunea opoziţiei că ar fi fost trucate. „Vom atrage o atenţie deosebită acestor liste. Şi bănuiesc că nu numai noi. Ele vor lua în calcul şi listele anterioare şi informatia din registrul populatiei şi cetăţenii care au votat pe liste adăugătoare.”

CEC-ul nu ia în calcul însă şi radierea de pe liste a cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, iar reprezentanţii opoziţiei, care au reuşit să verifice o bună parte din registrele pe care s-a votat afirmă că tocmai prezenţa acestora pe liste a lăsat loc pentru fraude în mai multe raioane. Mihai Godea, prim-vicepresedintele PLDM: „S-a votat masiv în locul altor cetăţeni. Există pagini întregi pe care a semnat aceiaşi persoană –şi acest lucru este evident, nici nu e nevoie de expertiză. În plus, s-a votat masiv în locul cetăţenilor aflaţi peste hotare.”

Opoziţia crede că va reuşi să prevină de acum încolo aceste situaţii pentru că va avea o reprezentare mult mai solidă în consiliile electorale, dominate anterior de către reprezentanţii comuniştilor. Potrivit legii, consiliile se constituie pe principiul reprezentării partidelor în parlament, ceea ce înseamnă că din 9 membri, 4 vor fi acum din partea opoziţiei şi doar restul din partea majoritarilor. Din nou Mihai Godea: „Acum licţia a fost învăţată şi ştim exact cum să ne comportăm. Nimic nu ne va împiedica, de exemplu, să facem o listă specială, în care să-i includem pe toţi cetăţenii plecaţi din localitate şi să avem grijă ca ei să nu apară pe liste precum că au votat.”

Votarea multiplă în baza certificatelor cu drept de vot sau a mai multor fişe de însoţire eliberate de Ministerul Tehnologii Informaţionale pentru buletinele de identitate sunt alte două surse de fraudă reclamate de opoziţie. Liderul PL, Mihai Ghimpu, crede că în cazul votării multiple, sau al aşa-zisul turism electoral, va fi mult mai dificil de reacţionat: „Aici trebuie să ne gândim foarte atent. Pentru că nu putem verifica. Totuşi există posibilităţi. Doar ei nu vor fi în liste, ca la scrutinul anterior – noi vom avea grijă ca să nu se întâmple aşa. Deci va trebui să voteze pe liste suplimentare. Şi atunci va trebui să reacţionăm şi să verificăm.”

La 5 aprilie, pe liste suplimentare au votat în jur de 120 de mii de alegători – cu câteva zeci de mii mai mult faţă de alegerile anterioare. Comisia Electorală Centrală crede că este un lucru firesc, dată fiind fluctuaţia internă a cetăţenilor, spre deosebire de opoziţie, care crede că şi aceasta este o mărturie de fraudă. După ce au verificat listele de alegători, cele trei partide care contestă alegerile – PL, PLDM şi AMN – au pretins că aceste fraude ar fi de ordinul zecilor de mii, lucru contestat însă de Partidul Comuniştilor, dar şi de concluziile Curţii Constituţionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG