Linkuri accesibilitate

52% dintre români cred ca euroalegerile de duminica vor fi fraudate


Asociatia Pro Democratia sustine ca asupra votului de duminica planeaza o serie de suspiciuni, desi la ultimele trei alegeri din Romania: referendumul pentru suspendarea presedintelui din 2007, scrutinul local si cel general, de anul trecut au fost depistate doar nereguli minore. Ingrijorarea cea mai serioasa atit in Romania, cit si in celelalte 26 de state europene este absenteismul, dar Asociatia pro Democratia considera ca pericolul fraudarii scrutinului este real.

Potrivit unui sondaj facut de CCSB, Compania de Cercetare Sociologică şi Branding, comandat de Pro Democratia, peste jumatate dintre romani cred ca alegerile vor fi fraudate. Printre cele mai serioase probleme descoperite de expertii de la Asociatia Pro Democratia, specializata in problema alegerilor si sistemelor electorale ar fi restrângerea accesului reprezentanţilor mass-media şi al observatorilor în secţiile de votare şi limitarea prin lege a acreditarilor la aria unui singur judet sau sector, turismul electoral şi votul multiplu ca urmare a posibilităţii alegătorilor de a vota la orice sectie de votare din tară.

Pro Democratia invocă printre aceste deficienţe şi „promisiunea neîndeplinită a premierului roman Emil Boc de a adopta o Ordonantă de Urgentă privind sancţionarea penală a votului multiplu”, atmosfera de tensiune care va fi creata prin folosirea suplimentara a fortelor de ordine, masură anuntata de ministrul de interne, dar si refuzul Biroului Electoral Central de a interzice fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. De asemenea, Pro Democraţia mai critică absenţa unor reglementări clare ale campaniei electorale privind valoarea materialelor ce pot fi distribuite şi care cresc riscul folosirii mitei electorale, dând ca exemplu tombolele şi concursurile pentru alegători.
XS
SM
MD
LG