Linkuri accesibilitate

Barometrul Global al Corupției și România


Singura țară europeană în care Parlamentul este identificat drept cea mai coruptă instituție

Romanii dau cel mai des spaga la medic, la politie si in justitie, iar naturaletea cu care continua sa faca aceste gesturi ar putea sa-i nedumereasca pe occidentali. In aceste sectoare nereformate si neperformante, romanii sint pierduti daca nu folosesc bacsisul si spaga, dupa cum sugereaza Barometrul Global al Coruptiei 2009 dat publicitatii de Transparency International.

Potrivit datelor România este singura ţară din Uniunea Europeana care identifică Parlamentul ca cea mai coruptă instituţie, legislativul fiind urmat în clasamentul românilor de partidele politice şi justiţie. Legislativul de la Bucuresti este astfel amendat de opinia publica pentru ca blocheaza de mai multe luni dosarele de coruptie ale politicienilor: este vorba despre fostul premier Adrian Nastase si despre mai multi ministri din cabinetul sau care a guvernat din 2000 pina in 2004.

Practic o treime dintre românii incluşi în cercetarea sociologică consideră Parlamentul ca fiind zona cea mai coruptă, în timp ce 17% au indicat partidele politice, 18% justiţia, 13% sectorul privat, 15% funcţionarii publici şi demnitarii, iar 4% presa. In plus aproape 70 la suta dintre cetatenii tarii considera ca actiunile guvernului actual in lupta impotriva coruptiei au fost ineficiente. Probabil ca aceasta perceptie are legatura cu criticile care apar in presa, cu tergiversarea inceperii urmaririlor penale pentru demnitari, dar si cu averile destul de mari pe care le au ministrii romani desi majoritatea au fost doar politicieni in ultimii ani.

Ministrul roman al justitiei, care se afla la Bruxelles pentru discutii legate de raportul anual al Comisiei Europene, a spus aseara ca daca parlamentul nu da liber dosarelor de mare coruptie Raportul privind progresul justitie va fi negativ. Mai mult in ultima vreme se vorbeste cu tot mai multa insistenta ca Romania ar putea pierde o parte din fondurile europene daca nu vor fi solutionate cazurile de coruptie la nivel inalt, asa cum s-a intimplat deja in Bulgaria
XS
SM
MD
LG