Linkuri accesibilitate

Declanșarea alegerilor anticipate - lecție de demnitate civică

Liderul fractiunii comuniste Maria Postoico a declarat de la tribuna in finalul sedintei ca Partidul Comunistilor a facut tot posibilul ca sa evite alegerile anticipate. Pretul acestor alegeri, potrivit fruntasei comuniste, va fi nu doar prelungirea bataliilor politice si distragerea atentiei puterii centrale si locale de la treburile statului, dar si stirbirea prestigiului international al Moldovei. De toate acestea s-ar face vinovata opozitia, spune Maria Postoico.

„Fractiunea PCRM considera ca scenariul periculos inclus de catre opozitie nici pe departe nu este intimplator si chestiunea consta doar in faptul ca prin blocarea alegerii presedintelui tarii, politicienii radicali din opozitie au continuat cursul cinic inceput de ei la 7 aprilie prin tentativa unei lovituri de stat. Este mult mai serios un alt fapt. Cea de a treia victorie a partidului comunistilor la alegerile parlamentare, pe de o parte, a demonstrat in mod convingator succesele obtinute de PCRM in 8 ani de guvernare”.

Reprezentantii celor trei formatiuni parlamentare de opozitie au declarat insa ca alegerile anticipate ar fi de fapt singura solutie pentru a nu legitima frauda electorala din 5 aprilie si i-au acuzat la rindul lor pe comunisti de dezbinarea sistematica a societatii in „patrioti” si „dusmani ai statalitatii” pe durata ultimilor 8 ani.

Presedintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat: „Este absolut ridicol sa insisti asupra faptului ca alegerea presedintelui este singura solutie pentru depasirea crizei profunde in care se afla Republica Moldova. Dimpotriva, participarea noastra la instaurarea unui presedinte comunist ar fi insemnat nu doar legitimarea fraudei electorale, ci si acordarea unui nou mandat pentru un regim autoritar, pentru o politica economica falimentara, pentru nefunctionarea institutiilor democratice si pentru nerespectarea drepturilor omului in Republica Moldova. Participarea la alegerea presedintelui ar fi insemnat sa aprobam toate provocarile si toate represaliiile si torturile la care s-au dedat guvernantii in cadrul evenimentelor postelectorale”.

Vicepresedintele Aliantei Moldova Noastra, Veaceslav Untila, a calificat declansarea alegerilor anticipate drept o lectie de demnitate civica, un fapt ce a probat unitatea opozitiei si ca timpurile cand interesele personale si de partid erau puse mai presus decat interesele alegatorilor ar fi trecut: „Stimati deputati! Cei care ne-au investit cu increderea lor si-au dorit o guvernare mai buna, mai onesta, mai competenta. Ei s-au saturat sa traiasca intr-un lagar de concentrare in care s-a transformat Republica Moldova! Ei nu au nevoie de stabilitatea si prosperitatea iluzorie, care exista numai in declaratiile triumfaliste ale comunistilor! Ei vor sa traiasca intr-un stat unde in capul mesei sta legea, dar nu interesele cuiva! Oare putem noi sa inselam asteptarile acestor oameni? Nu incercati sa dati vina pe opozitie pentru criza politica pe care o traverseaza Republica Moldova, caci intreaga responsabilitate va revine”.

Si vicepreseditele Partidului Liberal, deputata Corina Fusu a tinut sa felicite cetatenii cu faptul ca in Moldova a aparut o opozitie unita si consecventa. „Vreau sa mentionez faptul, totusi, ca pentru Partidul Liberal alegerile anticipate nu sint un scop in sine. Noi consideram ca alegerile anticipate sint pentru Republica Moldova o sansa oferita pentru a se reabilita. Pentru a reveni la normalitate legalitate”.

Pentru a se evita repetarea fraudarii alegerilor din 5 aprilie si a evenimentelor tragice de dupa acestea, Partidul Liberal a cerut intre altele asigurarea accesului liber si egal al reprezentantilor societatii civile si opozitiei la televiziunea publica si punerea in practica a recomandarilor Comisiei de la Venetia pentru modificarea legislatiei electorale, inclusiv prin asigurarea dreptului la vot al cetatenilor moldoveni de peste hotare, precum si realizarea integrala a recomandarilor ultimelor rezolutii aale Parlamentului European si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
XS
SM
MD
LG