Linkuri accesibilitate

Barometru Transparency International


Transparency International a dat publicității Barometrul global al corupţiei pe 2009 – un sondaj de opinie care arată ca în multe din tările analizate, sectorul privat este văzut drept deosebit de corrupt si nepermis de influent pe lângă autorităţi. Totodată, mulți sunt de părere că tot cei “săraci” sunt victimele corupţiei şi crizei economice.

Barometrul se bazează pe sondaje de opinie, effectuate in 69 de tari, la care au participat peste 73 de mii de persoane “cel mai amplu sondaj” efectuat până acum de TI. Moldova este incadrata in grupul aşa-numitelor “Noi ţări independente“, unde se mai regăsesc Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia si Azerbaidjanul, Mongolia şi Belarus.

Un grup în care percepția despre influența nepermisă a sectorului privat asupra celui public este mult mai accentuată decît în țările Uniunii europene sau în cele assimilate acestui grup. Tot în grupul Noilor țări independente apare un procent peste mediu de ridicat de persoane care afirma ca au dat sau stiu pe cineva care a dat mita in ultimele 12 luni.

Dupa secoturl privat, justitia este perceptual drept deosebit de coruptă; în aceste condiţii, nu este de mirare ca multi din cei intervievaţi se simt neputincioşi în faţa coruptie, mai ales a micii corupţii de zi cu zi.

Europa Liberă: În timp ce la nivel global partidele si functionarii publici sunt considerati cei mai corupti, în Moldova pe primele locuri se situiază sectorul privat, justitia si functionarii. Cât de justificată vi se pare aceasta percepţie?
Lilia Carasciuc : Din şase poziţii, Republica Moldova marchează partidele politice şi Parlamentul pe locurile 4 şi 5, spre deosebire de Rusia, Ucraina, Romania, unde acestea sunt pe primul loc, adică sunt percepute ca cele mai corupte. Asta pentru că cu cât este mai autocrată, mai verticalizată puterea întrun stat, cu atât mai tabu se consideră subiectul corupţiei politice. Cu atât mai puţin ăşi dă seama populaţia care sunt cauzele şi consecinţele corupţiei în diverse domenii.
Există mai multe explicaţii pentru aceasta – pentru jurnalismul de investigaţie, mediul academic este mult mai dificil de a duce o cercetare până la sfîărţşit, cu dovezi. Puterea mai cu vehemenţă îşi apără poziţia.
Europa Liberă: Dar în justiţie, ce diferenţe de percepţie sesizaţi între moldoveni şi grupul în care sunt plasaţi.
Lilia Carasciuc : Comparativ cu Ukraina, indicele este ceva mai mic, adică populaţia ucraineană tolerează mai puţin corupţia în sistemul justiţiar. Comparativ cu România, iarăşi – românii consideră corupţia în acest domeniu o problemă mult mai importantă faţă de moldoveni. Adică, tolerăm mai mult corupţa în orice domeniu.
Europa Liberă: Din cercetare rezultă că Georgia ar sta cel mai bine la practicile mituirii mici – doar 2 la sută din intervievaţi recunosc că au dat mită în ultimele 12 luni. În Moldova însă putem spune că fiecare al treilea intervievat a dat mită?
Lilia Carasciuc: Eu aş consideră că eceasta este un indicator prea mic. Dacă am face o cercetatrer mai aprofundată în Moldova, ponderea celor care ar mărturisi că au dat mită ar fi mai mare. Cel puţin sondajele noastre arată aşa. În unii ani cota acestora ajunge până la 60%.
Europa Liberă: Cu excepţia Georgiei, din nou, în toate ţările din grupul Moldovei oamenii cred că guvernul este ineficient în lupta cu corupţia. În Moldova, tot atâţia sunt cetăţenii care cred că guvenul face mult pentru a combate corupţia şi cei care consideră că el nu face nimic.
Lilia Carasciuc: În Moldova, întro perioadă scurtă de vreme s-a investit foarte mult în combaterea corupţiei – vorbesc despre cele 24 de mln. de dolari americani din programul Corpotaţia Provocările Mileniului, sau cele 36 de mln. investite de UE. S-a vorbit mult, s-a încercat să se demonstreze că sunt succese...
Europa Liberă: Deci, este o percepţie falsă, pănâ la urmă.
Lilia Carasciuc: Populaţia are dreptul sa-şi exprime liberă opinia. Altceva este că trebuie să educăm populaţia ca să fie cât mai intolerantă faţă de fenomenul corupţiei, mai ales faţă de cea politică. Oamenii trebuie să înţeleagă că lipsa de transparenţa în cadrul partidelor politice, corupţia din parlament şi mediul politic duce la ceea ce se îmntâmplă acum în RM – alegeri considerate fraudate, conflicte de interese la cel mai înalt nivel.
XS
SM
MD
LG