Linkuri accesibilitate

R. Moldova pe calea alegerilor anticipate


Nici un deputat al opoziției nu a acceptat un compromis cu PCRM

Ca și la 20 mai, la votul de astăzi din Parlamentul Moldovei, pentru alegerea președintelui țării nu au participat decît cei 60 de deputați comuniști, nereușindu-se astfel impunerea vreunuia din cei doi candidați ai PCRM, Zinaida Greceanîi și Andrei Neguță. Şi de această dată, comuniştilor le-a lipsit un singur vot: candidata PCRM, Zinaida Greceanii a primit 60 de voturi (întregul grup parlamentar comunist) dar ar fi avut nevoie de 61 de voturi pentru a fi aleasă.

Vladimir Voronin a declarat după anunțul eșecului alegerii președintelui: „Conform Constitutiei, daca presedintele nu este ales, presedintele in exercițiu dizolvă parlamentul. In condițiile în care opoziția a blocat alegerile președintelui din Republica Moldova, putem constată că există premise pentru dizolvarea Parlamentului.”

Eșecul comuniștilor s-a produs după o tentativă de negocieri între Vladimir Voronin, însoțit de Vladimir Țurcanu, și liderii partidelor de opoziție. Consultările nu au dus la nici un rezultat. Vlad Filat a fost citat cu declarația că participarea la alegerea președintelui statului ar echiva cu acceptarea de către liberal-democrați a tuturor „represiunilor și torurilor”, nu numai în campania electorală dar și pe parcursul ultimilor opt ani de guvernare comunistă.

In numele liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat presei că partidul său va participa la vot dar numai în toamnă, în timp ce Serafim Urechean le-a spus ziariștilor că AMN lasă la latitudinea deputaților săi să procedeze conform conștinței.

La ședința parlamentului au participat 99 de deputați, absenți fiind Dorin Chirtoacă (PL) și Veaceslav Platon (AMN). Potrivit constituţiei, dacă parlamentul eşuează în două tentative să aleagă un preşedinte al ţării, atunci este dizolvat şi se organizează alegeri anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG