Linkuri accesibilitate

Presa de miercuri


In Moldova e greu sa anticipezi pînă și alegerile anticipate

Chiar daca “in Moldova e greu sa anticipezi pana si alegerile anticipate”, asa cum scrie Sorina Stefarta in editorialul sau din Timpul, directorul ziarului, Constantin Tanase o face. Se pare ca astazi, are el impresia, in sfirsit. Si vor urma, evident, anticipatele. In vederea carora, insa, Tanase lanseaza un avertisment: Atentia la “Forta a treia”, “dragostea” insistenta si galagioasa a careie o va avea de infruntat, pe langa ura si furia comunistilor, opozitia.

Totodata, Arcadie Gherasim isi concentreaza atentia asupra persoanei lui Marian Lupu, de care, crede el, „depinde soarta PCRM”. Arcadie Gherasim si-i sugereaza fostului spicher sa se alieze cu opozitia ca sa poata deveni, intr-o zi, presedinte al Republicii Moldova ales de intregul popor.

Marian Lupu e, insa, cel care a negat, intr-o declaratie pentru portalul Omega, cum ca ar intentiona sa paraseasca PCRM sau ca n-ar vrea s-o voteze azi pe Zinaida Greceanii. La randu-i, presa rusa – Pravda de exemplu – il citeaza pe prim-vicepremierul moldovean, Igor Dodon, care flutura amenintarea unei revolutii portocalii in Moldova si, eventual, a unui colaps economic. Iar de cealalta parte, ziarele de la Bucuresti, cum ar fi Ziua sa zicem, constata ca “Chisinaul n-a descoperit dovezi care sa acuze Romania”. E vorba, fireste, de evenimentele din 7 aprilie. Ziua il citeaza in acest sens pe comunistul Vladimir Turcan, care il contrazice in acest fel pe seful sau de partid, Vladimir Voronin.

Revenind insa la gazetele moldovenesti, Moldova Suverana reia vechiul refren: “Opozitia ameninta cu violente in schimbul laptelui si al mierii”, e unul din titlurile editiei de azi. In care mai apare si (un fel de) analiza, “Din culisele tentativei de lovitura de stat din 7 aprilie”, semnata de un “expert” de la Bcuresti, pe care daca e sa-l credem, aunci toata presa romaneasca e subordonata unei diviziuni speciale de spionaj si contraspionaj a armatei romane. Si, in alt context, mai anunta Moldova Suverana azi ca in ianuarie-aprilie salariul mediul lunar ar fi crescut cu 12,6 la suta.

“Rusii si romanii ar putea bloca integrarea sistemului energetic moldovenesc in cel al Uniunii Europene”, titreaza ECOnomist, care mai anunta si ca bancile din Moldova au ajuns sa vanda avere depusa in gaj, valoarea careia in mod normal ar putea depasi un miliard de lei, acum insa, pe vremuri de criza, e cedata doar pentru cateva sute de milioane. Iar in editia moldoveneasca a saptamanalului Argumenti I Fakti cititi despre calitatile diferitor sortimente de inghetata pe care reporterii acestui le-au gustat de dragul cititorilor.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG