Linkuri accesibilitate

Relațiile americano-israeliene traversează o perioadă dificilă


In pragul vizitei sale in Orientul Mijlociu, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a oferit explicatii cu privire la raporturile cu Israelul, in contextul aparentelor ca parteneriatul dintre cele doua tari trece printr-o perioada dificila. Administratia Obama cere sistarea constructiilor de noi asezari evreiesti in teritorii ocupate si oprirea extinderii celor existente. Guvernul de centru-dreapta de la Ierusalim nu este de acord.

Obama urmeaza sa ajunga in Arabia Saudita astazi, urmind ca apoi sa rosteasca un discurs adresat lumii musulamane, in Egipt. In contextul actualei vizite, Barack Obama a spus ca este mai dispus decit predecesorii sai sa critice Israelul atunci cind crede de cuvinta. “O parte a oricarei prietenii este sinceritatea” – a spus presedintele, intr-un interviu acordat retelei de radio publice americane NPR. El a continuat, “Si cred ca au fost imprejurari in care nu am fost atit de sinceri precum ar fi trebuit sa fim in legatura cu faptul ca actuala directie, actuala traiectorie a regiunii sint profund negative, nu numai din perspectiva intereselor israeliene, dar si americane”. Barack Obama a adaugat ca el crede intr-o solutie negociata si ca inghetarea constructiei de asezari face parte din acest demers.

In replica, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat ca a ingheta constructia de asezari este echivalentul stoparii vietii insasi si ca este o cerere nerezonabila. Inainte de calatoria lui Obama, guvernul israelian l-a trimis la Washington pe ministrul apararii, Ehud Barack. Misiunea a fost sa testeze apele, stiut fiind ca ministrul reprezinta factiunea moderata a guvernului israelian si ca atunci cind a fost premier, in timpul administratiei Clinton s-a aflat mai aproape decit oricind de o solutie negociata, care sa duca la crearea a doua state, Israel si Palestina. Nu este inca clar care sint rezultatele vizitei ministrului israelian, care s-a intretinut foarte pe scurt, circa 12 minute si cu presedintele Obama.

In Israel, oficialitatile ar fi dorit sa stie si ce are de gind Barack Obama sa spuna miine, in Egipt. Consilieri ai presedintelui american au oferit asigurari ca Statele Unite considera securitatea Israelului o prioritate. Dar raporturile sint in prezent puse la incercare.
XS
SM
MD
LG