Linkuri accesibilitate

Zona de prăbușire a avionului Air France identificată în Oceanul Atlantic


Resturi ale accidentului descoperite pe o suprafață de cinci km.

Aviaţia militară a Braziliei a anunţat aseară că a descoperit ceea ce par a fi rămăşiţele avionului Air France dispărut în noaptea de duminică spre luni, cu 228 de persoane la bord. Iar în timp ce la Paris, la Rio şi în alte oraşe psihologii încearcă să ajute rudele disperate, experţii în aviaţie caută să afle ce s-a întâmplat.

Ultimele date sigure despre zborul 447 sunt că avionul se afla la altitudinea de croazieră de 10.760 de metri şi zbura cu viteza de 840 de kilometri pe oră. După patru ore de la decolare, aeronava s-a despărţit de ultimul radar de pe coasta Americii de Sud fără să semnaleze vreo dificultate.
Potrivit Air France, avionul a intrat apoi într-o zonă cu turbulenţe puternice şi fulgere, imediat la nord de Ecuator, şi după scurt timp a emis un mesaj automat în care raporta defecţiuni ale sistemului electric şi pierdere de presiune în cabină. Air France spune că aceasta a fost ultima ştire primită de la zborul 447.

Din acest punct, încep ipotezele. Luni, un purtător de cuvânt Air France a spus că avionul ar fi putut fi lovit de un fulger. Un meteorolog citat de AP a spus că este posibil ca aeronava să fi intrat în partea cea mai încărcată electric a furtunii, adică pe vârful ei. Dar mulţi experţi din aviaţie atrag atenţia că un avion ca Airbus 330 nu cade din cauza unui trăznet. Constructorii de avioane s-au gândit la trăznete încă din zorii industriei aeronautice. Iar avioanele moderne sunt testate cu şocuri electromagnetice puternice şi sunt concepute în aşa fel încât fulgerul să se risipească, sau disipeze pe o suprafaţă cât mai mare a fuselajului, atenuînd şocul până aproape de zero.

Ipoteza teroristă a fost menţionată de oficialii francezi, dar numai la modul că „nu o exclud din calcul”. Surse de la Pentagonul american citate de AP spun însă că posibilitatea unui atac terorist sau de sabotaj este extrem de redusă. Una din puţinele certitudini este că zborul 447 nu trimis nici un „mayday”, cum sună mesajul prin viu grai sau automat prin care avioanele anunţă că au probleme grave. În opinia experţilor, asta înseamnă că totul s-a petrecut foarte repede.

Mai mulţi piloţi au spus agenţiilor de presă şi posturilor de televiziune că zborul 447 a fost doborât nu de un anume factor, ci de mai mulţi factori care au provocat un lanţ catastrofal de evenimente. Căutarea adevărului ar putea dura multă vreme. Navele de salvare, avioanele şi poate în viitor submarinele au în faţă o suprafaţă imensă de apă, unde oceanul atinge adâncimi de 4.500 de metri. Iar cutiile negre ale avioanelor moderne, care pot aduce uneori răspunsuri, emit semnale de de localizare timp de doar 30 de zile.
XS
SM
MD
LG