Linkuri accesibilitate

Interviu cu Irakli Alasania

Fost ambasador la Georgiei la Naţiunile Unite, Irakli Alasania este considerat unul din liderii moderaţi ai opoziţiei, un avocat al dialogului cu regimul Saakashvili. Alasania respinge, in principiu, radicalizarea acţiunilor de protest (cum ar fi ridicarea de baricade) şi a anunţat că în scurt timp, va forma un nou partid care să reunească forţele moderate ale opoziţiei.

Pentru Irakli Alasania, faptul că va vrea crea un partid propriu, nu reprezintă un pericol la adresa opoziţiei unite, a aşa-numita „Alianţă pentru Georgia” pe care o şi conduce. "Tot timpul am fost convinşi că protestele şi dialogul merg mână în mână, numai aşa putem afla cu adevărat, la ce compromisuri este dispusă guvernarea. Este şi motivul pentru care am propus şi un plan in 6 puncte", continuă Irakil Alasania.

Un plan care începe cu cerea de demisie a preşedintelui Mikhail Saakashvili si cu organizarea de alegeri generale şi prezidenţiale anticipate şi simultane. "Chiar dacă aceste două puncte sunt respinse categoric de guvernanţi, continuă Alasania, mai sunt alte revendicări ce pot fi discutate, legate de libertatea presei şi de expresie, de domnia legii , de depolitizarea justiţiei şi a structurilor de securitate".

Am înaintat 6 puncte de discuţie dar ordinea este aleatorie, precizează Alasania, lăsând de înţeles că dialogul politic nu depinde în exclusivitate de demisia preşedintelui Saakashvili.

Cît priveşte continuarea demonstraţiilor, Alasania este de părere că au fost un succes, pentru că au convins guvernarea de necesitatea dialogului. Mulţi georgieni, este de părere Alasania, susţin dialogul politic, în care văd sigura modalitatea de rezolvarea a actualei crizei politice. Până de curând , guvernanţii şi-au putut permite să ignore planul în 6 puncte al opoziţiei, dar demonstraţiile masive din Ziua Independenţei, cind la Tbilisi s-au adunat peste 50 de mii de manifestanţi, i-au convins de necesitatea dialogului cu opoziţia: "În aceste condiţii, cred că vom putea duce un dialog constructiv".

În acelaşi timp, Alasania pledează şi pentru o mai bună organizare a demonstraţiilor de protest, care ar trebui să se concentreze acum împotriva instituţiilor de stat disfuncţionale.
XS
SM
MD
LG