Linkuri accesibilitate

Ziarele centrale de la Bucuresti speculeaza asupra votului de la Chisinau


Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009
Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009

Se va lepada Voronin de Greceanii?

“Voronin se leapada de Greceanii”, trage concluzia cotidianul Ziua, preluand ce se scrie in presa de la Chisinau. In speta, este vorba despre scenariul propagat de publicatia Ziarul de Garda, potrivit caruia Vladimir Voronin n-ar mai sustine-o pe Zinaida Greceanai la votul de maine. Motivul e insa mai comic: pentru ca a avut note proaste la scoala, lucru revelat tot de presa.

Atat Ziua cat si Cotidianul reiau explicatii ale specialistilor in drept constitutional din Republica Moldova: in principiu, lista candidatilor la prezidentiale este inchisa. Ea ar putea fi insa relansata daca unul dintre ei s-ar retrage. In acest fel s-ar putea prelungi si intervalul in care Parlamentul trebuie sa aleaga un presedinte al statului si care, in clipa de fata, expira pe 7 iunie. Tot in Ziua sunt amintite si varianta repunerii in cursa a lui Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului moldovean, precum si cea a unei candidaturi din partea opozitiei, Serafim Urechean, care sa fie sustinut si de comunisti.

In ziarul Gardianul, Savatie Bastavoi semneaza un apel pentru imbunatatirea conditiilor de detentie de la Penitenciarul nr. 8 din Tighina, aflat in subordinea Ministerului de interne al Republici Moldova. Cei 70 de detinuti ar fi total izolati de sase zile, fara apa (care se aduce in cisterne) si fara paine. Zona este pazita de militieni ascunsi in masinile civililor – sustine semnatarul – care considera ca aceste masuri inumane sunt o modalitate de presiune din partea autoritatilor transnistrene asupra Chisinaului, ca sa se retraga din Transnistria. Inchisoarea de la Tighina ar fi deja celebra, se mai arata in articolul din Gardianul, pentru numarul mare de cazuri de sinucidere si de tuberculoza. La care se adauga acum aceste “metode vrednice de cel de-al doilea Razboi Mondial”.
XS
SM
MD
LG