Linkuri accesibilitate

Scoaterea la concurs a licentelor mai multor difuzori incomozi


PROTV Chişinău a contestat decizia Parlamentului de a nu prelungi licentele acordate inainte de 2006

CCA a scos săptămâna trecută la concurs câteva zeci de frecvenţe radio şi TV, inclusiv patru deţinute de postul de televiziune PROTV Chişinău, aflat într-un litigiu mai vechi cu autoritatea audiovizuală. CCA nu poate amâna concursurile la nesfîrşit, ne-a explicat astăzi Corneliu Mihalache, unul dintre membrii consiliului, care apreciază că procedura va fi o simplă formalitate pentru deţinătorii disciplinaţi de frecvenţe. După ce în 2006 a fost pus în aplicare un nou cod al audiovizualului, care trebuia să aducă îmbunătăţiri domeniului, Parlamentul, la iniţiativa CCA, a restrîns printr-o hotărâre dreptul radiodifuzorilor prevăzut de noul act normativ de a-şi prelungi în mod expres licenţele de activitate, obligându-i să participle la un concurs organizat de CCA. Tocmai la această hotărîre de Parlament face trimitere Corneliu Mihalache:

“Nici un radiodifuzor nu poate în prezent pretinde să-i prelungim licenţa în mod expres. Absolut toţi au obţinut vechile licenţe în baza legii anterioare. Acum ei trebuie să participle la concurs pentru a obţine prelungirea. De ce am face o excepţie în cazul PRO TV-ului? Ar trebui atunci să revenim la toate consursurile pe care le-am organizat din 2006 încoace. Dar ideea concursului care este? – sa facem o triere a radiodifuzorilor care au activat bine de cei mediocri”.

Restricţia a fost însă contestată la Curtea Constituţională de doi deputaţi de opoziţie din actualul legislativ. Iată de ce ar fi fost indicat ca CCA-ul să aştepte verdictul instanţei supreme, este de părere Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei presei Electronice APEL, mai ales că consiliul a amînat în câteva rînduri concursul punându-l chiar sub moratoriu la începutul campaniei electorale: „Dacă este un proces pe rol, trebuie aşteptată decizia – oricum au făcut atâtea amânări.”

La sfârşitul săptămânii trecute CCA-ul a a anunţat expirarea moratoriului şi a scos în concurs aproximativ 45 de frecvenţe radio şi 7 frecvenţe tv deţinute până acum de 12 radiodifuzori în baza unor licenţe expirate. PROTV Chişinău este singurul care a contestat decizia chiar de la bun început. Alexandru Dorogan crede însă că şi ceilalţi radiodifuzori care se simt ameninţaţi ar trebui să acţioneze.

„Majoritatea radiodifuzorilor sunt totuşi slabi şi există o frică faţă de CCA. Ei cred că ar putea găsi o altă cale să rezolve problema decât instanţa de judecată, dar atunci când sunt anunţate rezultatele consursului, este mult mai greu să demonstrezi ceva. Este cazul TVR-ului. După mine, e mai judicios să apelezi la instanţă atunci când se scoate frecvenţa în concurs, dacă crezi că nu e corectă decizia.”

Veaceslav Ţibuleac, directorul postului de radio “Vocea Basarabiei”, ne-a explicat de ce nu a cerut, asemeni PRO TV-ului, prelungirea de drept a licenţei de emisie, de vreme ce aceasta a expirat în martie curent: “Nu am cerut pentru că am văzut că n-are rost după ce i s-a refuzat PRO TV-ului”

“Vocea Basarabiei” deţine 8 frecvenţe – toate scoase la concurs de către CCA. Directorul postului crede că, de fapt, CCA-ul va încerca să lipsească postul de unele frecvenţe considerate mai bune din punct de vedere al acoperirii, în favoarea unor posturi agreate de putere: “Noi avem 8 frecvenţe. Dacă erau scoase în pachet, mai aveam vreo şansă. Dar ei au separat toate frecvenţele şi ajungem la frecvenţa pe care noi o considerăm cea mai bună – Căuşeni – ei acum o să încerce să ne-o retragă”

Dar ce motive există ca să se creadă că în concursurile organizate de CCA ar exista pericole pentru unii radiodifuzori, l-am întrebat pe juristul Eugeniu Rîbca, care în calitate de expert în legislaţie media monitorizează de mai multă vreme activitatea CCA: „În activitatea CCA deja poate fi observată o practică ilegală de neprelungire a licenţelor de emisie. Nu exclud că actuala componenţa a CCA va politiza acest concurs şi nu va oferi licenţă postului PRO TV care se bucură de autoritate printre spectatori.”

Printre precedente, expertul enumără cazul BluStar – un post de radio de la Bălţi, care prin decizia CCA a fost deposedat de licenţă în favoarea altui radiodifuzor creat cu o lună înainte de concurs, sau cazul postului Radio 21, cu o situaţie similară. În ambele cazuri, se presupune că difuzorii au fost lipsiţi de licenţe din motive politice.

Considerat de analişti un post echidistant, ProTV Chişinău a fost criticat dur însă de reprezentanţii Partidului Comuniştilor, dar şi de cei ai Partidului Popular Creştin Democrat, aflat în alianţă cu comuniştii din 2005. Iată de ce experţii spun că ar exista temeiuri să se creadă că autorităţile pun la cale eliminarea acestuia de pe piaţa mediatică moldovenească. Postul activează în Moldova de 10 ani. Frecvenţele lui au fost scoase la licitaţie iniţial în iarnă, însă la presiunea opiniei publice în ajunul campaniei electorale a fost impus un moratoriu. PRO TV a contestat în instanţă refuzul CCA-ului de a-i atribui licenţa de drept, o decizie definitivă nefiind pronunţată deocamdată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG