Linkuri accesibilitate

Rusia: la matrioșca nu renunțăm așa de ușor


În Statele Unite, criza economică a făcut ieri o victimă ilustră: compania General Motors, multă vreme cel mai mare constructor auto din lume, a înaintat cerere de faliment. Mulţi spun că astfel dispare un simbol al Americii. Iar un ziar britanic semnalează posibila dispariţie a altui simbol, de data aceasta al Rusiei.

„Matrioşca” ar putea fi răpusă de recesiunea economică, anunţă ziarul „Independent”. Cu o istorie atestată de peste 200 de ani, matrioşca a ajuns să simbolizeze culmea măiestriei artizanilor ruşi. Păpuşile viu colorate, care intră una în cealaltă, sunt considerate de unii chiar un fel de emblemă a mult-comentatului suflet rusesc, cu latura sa ascunsă, misterioasă.

Producătorii ei se plâng însă astăzi că fără sprijin de la guvern, matrioşca ar putea rămâne numai o frumoasă amintire. Aşa a declarat ziarului britanic Oleg Korotkov, directorul companiei „Semyonovksaya”, unul din producătorii de frunte ai faimoasei păpuşi. În ultimele luni, vâzările de matrioşca în Rusia au scăzut cu aproximativ 90 la sută. Din cauza crizei economice, în Rusia vin mai puţin turişti, iar ruşii înşişi strâng cureaua şi nu mai aruncă bani pe produse frivole. Concedierile şi falimentele sunt la ordinea zilei în industria rusă a suvenirurilor, care, potrivit ziarului britanic, are 30.000 de angajaţi în aproximativ 240 de fabrici.

În urmă cu câteva săptămâni, guvernul a intervenit, anunţînd că pentru a ajuta producătorii de suveniruri va face comenzi în valoare de un miliard de ruble, pentru păpuşi matrioşca şi alte articole. Planul de salvare, venit după multe plângeri ale artizanilor, prevede ca instituţiile publice să cumpere obiecte de artizanat pe care să le ofere ca daruri. Unii avertizează însă că acest ajutor nu va fi suficient, alţii că vine prea târziu.
Fabrica „Hohloma”, cel mai mare producător de păpuşi „matrioşca”, a vândut anul trecut cam 100.000 de păpuşi, încasînd cam 400.000 de dolari. Anul acesta, însă, a fost nevoită să reducă producţia aproape la jumătate. Salariile multor angajaţi au fost şi ele reduse, cu un procent încă şi mai mare.

Speranţele într-o redresare rapidă a economiei ruse, scrie „Independent”, au fost contrazise recent de declaraţiile preşedintelui Dmitrii Medvedev, care a anunţat că nu se poate aştepta o revenire decât către sfârşitul anului viitor, dacă nu chiar mai târziu. Oleg Korotkov, de la „Semyonovksaya”, spune că gama suvenirurilor pe care le produce compania lui a trebuit îngustată. Nu mai fabrică, de pildă, sculpturi din lemn de mesteacăn. Dar la „matrioşca”, spune Korotkov, nu renunţăm aşa de uşor.

Faptul că păpuşa încă n-a dispărut cu totul, scrie „Independent”, se vede cu ochiul liber de-a lungul străzii Arbat, de la Moscova. Rafturile gem în continuare de păpuşi în care se află alte, şi alte, şi alte păpuşi. Pe Arbat poţi vedea varianta clasică: o ţărancă împlinită, pictată în roşu, galben, verde, violet şi albastru cât mai viu. Desigur, pe Arbat poţi vedea şi neo-matrioşca, vopistă în chipul lui Putin, lui Obama şi aşa mai departe. Cu toată jalea pentru matrioşca, scrie în final corespondentul „Independent, parcă una dintre cele noi n-ar fi chiar aşa de rău să dispară: cea cu chipul lui Hitler.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG