Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Coaliția albastră a depășit obstacolul CEC


Mafia politică învinsă de justiție

Curtea administrativă de apel a Bulgariei a anulat în decurs de numai 48 de ore refuzul Comisiei centrale electorale /CEC/ de a înregistra pentru alegerile parlamentare din 5 iulie Coaliția albastră – principala formațiune a dreptei bulgare. În motive se arată că acest refuz vine în contradicție cu motivele evocate și încalcă normele procedurale.

Coaliția albastră reunește formațiunile care s-au desprins după 2001 din fosta UFD și este privită, împreună cu centriștii din partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, drept singura alternativă la actuala guvernare de centru-stîngă dominata de fostii comunisti.

Decizia CEC-ului a fost adoptată prin voturile reprezentanților Partidului socialist, fost comunist, partidului etnicilor turci și ultranaționaliștilor din „Ataca”. Prin astfel de metode caracteristice mai degrabă unor foste republici sovietice, se urmareste impiedicarea formarii unei coalitii postelectorale de centru-dreapta si impingerea centristilor din GHERB spre o coalizare, nedorită de ei, cu fostii comunisti si cu aliatii lor.

La aceasta situație, fără precedent într-o țară membră a Uniunii europene, s-a ajuns ca rezultat al pasivității tribunalului municipal din Sofia care a întărziat aproape jumătate de an, în urma unor presiuni politice, înregistrarea noii conduceri ai Uniunii forțelor democratice. Împreună cu partidul „Democrați peentru o Bulgaria puternică” a expremierului Ivan Kostov, UFD reprezintă nucleul coaliției albastre.

Președintele Curții administrative de apel Konstantin Pencev a declarat că în acest caz controlul judiciar asupră deciziilor Comisiei nu echivalează cu numărarea de documente și verificarea de ștampile ci cu respectarea drepturilor constituționale ale partidelor de a participa la viața politică.

Liderii coaliției Ivan Kostov și Martin Dimitrov au declarat că prin decizia lor înalții magistrați au apărat democratia și ordinea de drept în Bulgaria. Mafia politică a fost învinsă pe cale juridică. Pentru a zădărnici alte surprize de acest gen cei doi lideri au cerut de la președinția ceha a Uniunii să trimită observatori la alegerile europene și cele naționale.
XS
SM
MD
LG