Linkuri accesibilitate

Ingrijorare in rindul pensionarilor, ai angajatilor gradinitei si ai liceului

Urmare a crizei economice, Guvernul de la Chisinau a redus cu 20 la suta transferurile de bani catre administratiile locale. Guvernul le-a recomandat sa-si optimizeze cheltuielile, dar nu din contul platii pensiilor si salariilor. Cu toate acestea, primarii se plang ca si in conditiile unei economii severe la energie electrica sau la alte cheltuieli, nu vor reusi sa faca fata. Cum se descurca in aceste conditii primarii a doua localitati invecinate, Rusestii Noi si Sociteni din raionul Ialoveni, aflate la 30 km distanta de Chisinau.

De la Rusestii Noi ajungi intr-o jumatate de ora cu microbuzul pina in capitala. Satenii, in majoritatea lor, isi cistiga existenta la oras. Iata de ce, imi explica citiva oameni, localitatea pare pustie in plina zi. Din vorba in vorba, inteleg ca vestea despre reducerile bugetare a ajuns si la Rusesti si ii ingrijoreaza mai ales pe cei care depind intru totul de bugetul local – pensionarii, angajatii gradinitei si ai liceului din sat.

Pe Vladimir Dodan, profesor de munca, l-am intalnit in pauza mare la liceu. Dascalul imi spune ca vestea eventualei reduceri salariale l-a intristat.

«E foarte jignitor, nu suntem de acord cu asa decizie. De lepadat scoala si de dus in Europa, da suntem batrani si nu mai ai unde sa pleci, nu te angajeaza nimeni la lucru, si vrei nu vrei trebuie sa astepti pana a veni moartea».

Ingrijorarile profesorilor sunt impartasite si de angajatii primariei. Contabila Maria Mierla spune ca desi salariul pe care il primeste abia ii ajunge pentru hrana, ar fi de acord sa munceasca totusi cu mai putini bani, numai sa-si pastreze locul de munca. «As accepta, pentru ca intr-adevar, in alta parte nu avem unde ne duce, nu avem acces nicaieri. Mai avem vreo doi ani pana sa iesim la pensie. Salariul asta ne ajunge numai pentru serviciile comunale. Am renunta la haine, cred ca vom purta ce avem».

Tudor Mesina
Primarul de la Rusestii Noi, Tudor Mesina, ales din partea AMN, spune ca si-a prevenit deja angajatii despre o posibila reducere a salariilor. Dar a tinut sa sublinieze ca nu va intreprinde nimic pina la decizia oficiala a puterii centrale, adica pina la modificarea legii bugetului de stat.

«Situatia de micsorare in prezent a categoriei de salarizare nu cred ca va fi posibila, deoarece vom ajunge la momentul cand vom forma restante la salariu. Nu o sa putem. Ieri am dat un salariu, azi un alt salariu. Nu stiu daca va fi vreo varianta de achitat in alte marfuri, in loc de salariu sa dai calosi».

Primarul recunoaste insa ca a inceput sa faca economii. «Acum am facut un grafic de minimizare a procesului de iluminare a strazii centrale, o aprindem numai 2 ore, in orele de virf, nocturne. In preajma adunarii parintilor s-a discutat problema ca parintii sa vina prin asociatie cu un suport de solutionare a reparatiei curente. Primaria isi va efectua masura, dar nu in deplin».

Nicolae Bogos
In satul vecin, Sociteni, ceva mai mic decit Rusestii Noi si care numara aproape 3 mii de oameni, aflam de la primarul Nicolae Bogos, ales din partea Partidului Comunistilor, ca problema bugetului il framinta tot mai des. «In scrisoarea de la Guvern e scris bine, adica salariile sa fie asa cum o fost, dar nu stiu cum o sa se primeasca. Subventiile or sa vie, o sa putem achita salariile la profesori, dar daca nu nu vom putea lua banii preconizati pentru reparatii capitale si sa dam la profesori, nu stiu cum o sa iesim din aceasta criza».

In ciuda recomandarilor Guvernului, Nicolae Bogos spune ca deocamdata nu se grabeste cu optimizarile, sperand, cum spune el, ca Sociteniul va fi ocolit de criza. «Poate o sa facem niste reduceri, dar nu mari, totusi multi inteleg ca-i criza, dar multi nu inteleg. Cum permanent, toti anii se facea hora satului, dar acum nu se face pentru ca-i criza. Daca o sa micsoram cheltuielile la mai multe articole, o sa iesim toata tara din criza? Cred ca nu».

Afland ca unii primari si-au pus la punct planuri de economisie a banilor publici, Nicolae Bogos a recunoscut ca ar avea si el de unde economisi.
«Putem sa ne limitam. De la primar oleaca – sa nu vorbeasca la telefon, de la lumina o sa facem niste economii. Avem iluminarea strazii principale, cred ca o s-o mai oprim din cand in cand».

Oamenii cu care am discutat la Sociteni au si ei solutii pentru primarii care vor sa economiseasca bani. Vasile Rosioru, spune ca micsorarea bugetului primariei nu inseamna reducerea salariilor angajatilor, ci utilizarea cu intelepciune a banilor.

«Sa fie mai gospodaros la pastrarea avutiei, sa maresti termenul de folosire a imobilului. Sa nu presteze reparatii costisitoare in fiecare an, sa mai economisesti de la energia electrica»

Satenii imi spun ca desi o duc mai greu ca in anii trecuti, nu asteapta ajutor din alta parte si ca se bizuie tot pe munca lor si pe fortele proprii.
XS
SM
MD
LG