Linkuri accesibilitate

Reașezare geopolitică de proporții


Și o întoarcere timidă spre temele europene

Intr-un articol intitulat “Cat de stabila este Republica Moldova”, Dan Dungaciu arata in ziarul Gardianul ca stabilitatea nu prea mai face doi bani. Motivul este reasezarea geopolitica de proportii, si nu doar la scara regionala, care are loc in aceasta perioada. Un moment cheie ar putea fi vizita noului presedinte american la Moscova, programata pentru 6-8 iulie, care va da probabil forma finala strategiei pentru securitate nationala a Rusiei pana in 2020. Reasezarea s-ar simti si in schimbarea de ton a unor declaratii politice. Intre ele, si discursul președintelui roman Traian Basescu, tinut la Bucuresti la deschiderea formului economic Uniunea Europeana-Rusia, mult mai cumpanit decat altadata. O tara precum Republica Moldova, prinsa intre Rusia si Uniunea Europeana, ele insele in curs de reconsiderare a relatiei bilaterale, nu poate aspira la stabilitate, crede Dan Dungaciu, care adauga: cel mai stabil reigm din zona este cel transnistrean.”

Cu mai putin de o saptamana inaintea alegerilor europarlamentare, presa de la Bucuresti se intoarce firav spre temele europene. Mircea Mihaies argumenteaza in Evenimentul zilei de ce trebuie sa fie Romania fidela agendei europene si angajamentelor pe care si l-e asumat de bunavoia la intrarea in club. Spicuim citand: “Europa ne-a adus sansa prosperitatii; securistii si activistii s-au imbogatit in ultimii ani pentru ca le-am permis noi, nu pentru ca i-ar fi incurajat Europa sa fure. Sfaturile Europei trebuie ascultate pentru ca sunt nascute din experienta de doua secole a unei lumi normale”. Tot felul de “imnuri contra Europei”, cum le numeste Mircea Mihaies, sunt intonate vehement in ultima vreme. Solistii lor – oligarhii romani, carora, spune comentariul din Evenimentul zilei, un singur politician a reusit sa le incetineasca viteza de imbogatire: cel de la Palatul Cotroceni.

Pentru Dan Cristian Turturica, de la Romania libera, europarlamentarele vor demonstra ca strategia de campanie a Partidului Democrat Liberal e perdanta. Copilul de suflet al lui Traian Basescu nu vorbeste indeajuns de convingator nici despre pedepsirea coruptilor, nici in numele clasei de mijloc.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG