Linkuri accesibilitate

Cetățenii români pot intra în Elveția doar cu cartea de identitate


Ionel Nicu Sava

Interviu cu ambasadorul României la Berna

De la 1 iunie cetatenii romani pot calatori in Elvetia doar cu buletinul. Aceasta este prima consecinta a intrarii de astazi in vigoare a Protocolului II al Acordului de liberă circulaţie între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană extins si la Romania si Bulgaria.

Desi cei mai multi romani asteptau acest moment pentru a putea munci in Elvetia accesul neingradit al acestora la piata muncii din Tara cantoanelor se va produce efectiv abia din 2019. 1 iunie 2009 va marca, de fapt, intrarea in prima perioada de tranziţie catre acest regim de libera circulatie care va consta in deschidere treptată şi controlată a pieţei de muncă. Potrivit ambasadorului Romaniei la Berna, Ionel Nicu Sava, in prima etapa, care va dura pana la 1 iunie 2016 statul elvetian va controla in continuare piaţa de muncă.

Aceasta inseamna ca romanii vor mai fi supusi unor filtre menite sa le limiteze dreptul de angajare în Elveţia. Aceste limitări se referă la stabilirea contingentelor (un numarul fix de permise de munca eliberate anual pentru romani respectiv pentru bulgari) principiul priorităţii naţionale (un roman va ocupa un post doar daca nu s-a gasit un lucrator elvetian sau unul din Uniunea Europeană 25 pentru acel loc de munca) şi controlul condiţiilor de muncă.

In momentul de faţă există în jur de 4.500 de români care lucrează sau studiază în Elveţia. Ambasadorului Ionel Nicu Sava, spune ca unul dintre avantajele pe care le vor resimti acestia este legat de serviciile medicale. Insa, elementul de greutate al acordului este accesul pe piata muncii din Elvetia. Nu de putine ori, români, care aveau o ofertă fermă de muncă şi erau doriţi de o anumită companie, nu reuseau în cele din urmă să obtină acel post pentru că autorităţile elveţiene refuzau să le acorde permisul de şedere. Acest lucru se va schimba in timp. Insa nu chiar de astazi. Timp de 10 ani asa numita clauza nationala va mai functiona.
XS
SM
MD
LG