Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Un sondaj despre cunoștințele copiilor europeni


Copiii cei mai rupți de realitate ar fi cei din Italia

Un sondaj european recent arata ceea ce toata lumea banuieste in legatura cu copiii de astazi, si anuma ca majoritatea nu cunosc lucruri elementare despre viata la tara si originea alimentelor. Sigur, sunt rare cazurile de copii care nu stiu ca laptele vine de la vaca, sau de la oaie, sau de la orice mamifer care se poate mulge. In schimb, mai peste tot, prin toate tarile, sunt foarte multi copii care cred ca bumbacul creste pe oi, semanand, e drept, cu lana, ceea ce chiar credea in evul mediu calatorul Marco Polo, care pretindea ca vazuse in Asia campuri intregi de oi vegetale, altfel spus campuri de bumbac. Copiii europeni de astazi sunt insa in buna parte atat de departe de viata reala, incat majoritatea nu isi pun intrebari elementare in legatura cu produsele pe care le cumpara de la supermagazin.

Acest sondaj, realizat de Uniunea Europeana in cele 27 de tari membre, in care copiilor din scolile primare li s-au pus intrebari in legatura cu produse alimentare de baza si cu viata de la tara, a ajuns la concluzii foarte surprinzatoare.

In primul rand, copiii cei mai putin informati si rupti de realitate se arata a fi cei din Italia, tara totusi cu o foarte mare si veche traditie culinara. In Italia, de pilda, un foarte mare numar de copii cred ca puii au patru picioare, consecinta directa a faptului ca parintii le dau sa manance in general doar copane. Tot asa, jumatate din copiii europeni nu stiu de unde vine zaharul, trei sferturi –spuneam- nu cunosc originea bumbacului, iar o treime nu sunt in stare sa citeze numele niciunui produs alimentar provenit din floarea soarelui. Un numar deprimant de ridicat de copii europeni nu sunt in stare sa pomeneasca o metoda de conservare a alimentelor alta decat congelarea. Asta aminteste de acei britanici care au crezut intr-un reportaj transmis la BBC de 1 aprilie, in care li se explica ca in Italia, din cauza secetei, productia de spaghetti va fi foarte redusa…

Sigur ca e deprimant sa auzi asemenea lucruri, dar poate ca e bine sa vedem si partea buna a lucrurilor. Acesti copii – si chiar adulti- care cred in asemenea lucruri traiesc de fapt intr-o stare paradisiaca… ca doar asa e prezentat raiul, nu ? ca un loc unde curg raurti de lapte si miere, si unde chiar puii zboara prin aer deja fripti… Pui cu patru picioare, desigur.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG