Linkuri accesibilitate

Saraca tara bogata


Saracia moldovenilor iese din statisticile statului si ale Bancii Mondiale

Succesorul lui Vladimir Voronin va conduce cea mai saraca tara din Europa. Asa relateaza prestigiosul BBC, care mai precizeaza ca salariul mediu este de doar $ 250 (168 Euro) pe luna. Dar, oare, se cred moldovenii drept cei mai saraci?

Mediul rural a fost cu indarjire batjocorit si calcat in picioare in ultimii 20 de ani, taranii fiind bagati in seama doar atunci cand se mai organizeaza vreo votare. In caz contrar nimeni nu-i mai intreaba de unde au bani sa se aprovizioneze cu sapun, hartie igienica, detergent si alte lucruri de stricta necesitate pentru un trai decent in secolul XXI . Oamenii spun ca nici o forta politica pana in prezent nu a incercat cu adevarat sa se implice in solutionarea problemelor satului.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, R. Moldova se afla pe primele locuri in lume dupa marimea remitentelor in raport cu PIB. Anul trecut, migrantii moldoveni au trimis acasa 1,66 miliarde USD prin canale oficiale – preponderent din Rusia si Italia. Un studiu arata ca peste 35% din populatia Moldovei locuieste in gospodarii care beneficiaza de remitente. Circa 20 la suta din numarul beneficiarilor moldoveni de remitente in 2008 nu mai primesc bani din strainatate, iar 45% primesc mai putin (sau mult mai putin) decit anul trecut. In ultimul timp tot mai mulți moldoveni aflați la munca peste hotare se intorc acasa din cauza crizei economice. Si pentru ca remitențele au scazut dramatic, experții Bancii Mondiale, spun ca asta ar putea duce la creșterea nivelului saraciei.

Dumitru Butnaru munceste peste hotare de aproape un deceniu. In toti acesti ani el a reusit sa–i ajute material pe cei ramasi acasa. Acum, insa, asa cum spune el, situatia e mult mai dificila. Am auzit acele voci disperate din mediul rural. Dar sunt si oraseni care au ajuns la limita saraciei. Pensiile mici, salariile mizere, somajul care e in crestere.

Ninela Caranfil
Un om sarac este ca un strain in propria tara, spune actrita Ninela Caranfil.








"Un salariat sarac, cu pana la o mie de lei pe luna, este un tata sarac, un sot sarac si are copii saraci. Deci, saracia moldovenilor iese din statisticile institutiilor statului si chiar din cele ale Bancii Mondiale", a declarat pentru Europa libera, Martin Wyss, seful Misiunii Organizatiei Internationale a Muncii din Moldova.

O masina de lux reprezinta, de cele mai multe ori, un blazon pentru cei cu un venit consistent si cu o pozitie sociala pe masura. Dar de ce oare moldovenii care castiga bani peste hotare cumpara masini tot mai scumpe?, se intreaba sociologul Ion Jigau, directorul Centrului de investigatii sociologice si studii de piata „CBS-AXA".
Previous Next

XS
SM
MD
LG