Linkuri accesibilitate

Jurnalul Nadejdei Brînzeanu


Nadejda Brînzeanu
Nadejda Brînzeanu

Luni:

Merg la balcon, deschid larg geamul, pentru a invita razele solare in casa. Privesc de la inaltimea etajului sapte frumoasele turnuri ale bisericii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, situata, semnificativ, la intersectia strazilor Alba Iulia si Ion Pelivan... Biserica se construeste de mai multi ani prin truda preotului paroh, protiereului Petru Buburuz cu ajutorul oamenilor de buna credinta si va avea in componenta sa un centru cultural ortodox cu biblioteca, muzeu, arhiva, sala de conferinta.

Ma gandesc ca daca noi, multi, am pune mana de la mana cate putin, biserica se va finisa mult mai repede. Se cere doar un mic efort crestinesc.
Ma intorc in odaie. Sunt sub impresia spectacolului Harap Alb, pe care l-am vizionat ieri cu nepotelul meu Cristi. Cu regizorul Vitalie Drucec si actorii minunati m-am intors la Ion Creanga in copilaria fericita. Un spectacol modern, captivant, muzical si foarte frumos.

Pregatesc micul dejun. Citesc in agenda. Am de facut niste cumparaturi. Merg la librarie in speranta sa gasesc „Cel mai iubit dintre pamanteni” de Marin Preda.

La alimentara ma conving, din nou, ca in tara noastra agrara, majoritatea produselor alimentare sunt de export. M-am intalnit cu o buna cunostinta, care s-a intors de la tara. Mi-a spus ca la ei in sat oamenii gospodari nu au votat comunistii. Este unica veste buna din ultimul timp. E seara. Mai deschid site Unimedia, jurnal tv, europa libera.org pentru a mai afla stiri proaspete. Nu prea sunt. Atat doar ca este ziua de nastere a lui Voronin. Eu sincer ii doresc sa plece cu bine si cat mai repede din viata acestui popor. Cu aceasta speranta sting lumina.

Marti

La ora 5 si 55 minute ascult la “Vocea Basarabiei “Tatal Nostru”. Continui in gand: „Doamne, izbaveste poporul nostru de omul viclean si tiran si lumineaza-i calea spre adevar pentru a scapa de intunericul minciunii si fricii.” Fac mici treburi prin casa si ascult stirile de la ora 7 la Europa Libera. Apoi ascult editorialul: ”Vin la mama sa te tai“, prezentat de dna Maria Bulat Saharneanu, care are ca subiect cadoul oferit de Zina Petrovna, omagiatului Vladimir Voronin. O sabie drept simbol al statalitatii. M-a socat si pe mine acest cadou. Gestul, dupa mine, inseamna ”Moldoveni, nu uitati proverbul: ”Capul plecat sabia nu-l taie.” In numele statalitatii va zbura capul celora care vor indrazni sa se ridice impotriva mea, caci eu sunt statul“. Impresionant a fost si randul mare al doritorilor de a se atinge de caftanul domnesc. Noi, naivii din Primul Parlament, am considerat drept simbol al statalitatii drapelul, stema si imnul. Grava maladie este ciuma comunista, ratacita pe meleagurile noastre atat de lung. Nu am inclus televiziunea publica, caci pe ecran poate aparea indemnul “Vezi lumea cu Moldova 1”, dar a vedea lumea cu ei, inseamna a te lasa prostit, mintit, manipulat . Televiziunea este sluga devotata a regelui, dar regele este gol.

Dupa pranz am invitat un specialist pentru a instala un program antivirus. Virusii si ciuma afecteaza grav sanatatea, indeosebi capacitatea de gandire.

Miercuri

Merg la biblioteca Alba Iulia. Am gasit in sfarsit ”Cel mai iubit dintre pamanteni.” Mi-a placut mult si amabilitatea lucratorilor bibliotecii.
Pe drum am reusit sa cumpar cateva CD.

Dupa mici treburi prin casa, pana seara am lecturat. Tarziu de tot am rasfoit presa. Mi-a atras atentia un material cu titlu “O studenta mediocra” in care este publicat extrasul din matricola studentei Zinaida Greceanaia, plin cu note de trei. Vai si amar de capul unui popor, care ajunge sa fie condus de oameni cu asa nivel de cunostinte. Dar poate aceasta si meritam?

In revista “Stare de urgenta” am citit un dialog cu un vestit scriitor de origine peruviana, Mario Vargas Llosa, autorul romanului „Sarbatoarea Tapului,” care are ca subiect dictatura tiranului Trujillo in Republica Dominicana, care a durat 22 ani. Scriitorul spune urmatoarele „Dictatorul subjuga visele si incostientul oamenilor. Toate dictaturile duc la degradare morala. Individul nu este liber nici cand doarme nici in intimitate”. Referitor la intelectuali, voi relata doar 2 propozitii din raspunsul autorului: „Multi dintre intelectuali sunt vulnerabili la linguseli si la tentatiile puterii. De unde sunt dispusi sa-si calce demnitatea in picioare.” As recomanda la toti ce se considera intelectuali sa citeasca acest material.
Doamne, fereste poporul nostru de soarta dominicanilor.

Joi

M-am trezit in zori de zi. Pina la rasaritul soarelui mai este mult. Am inclus televizorul. Pe un canal vizionez un documentar despre formarea pamantului cu un milliard de ani in urma si ce se poate intimpla cu terra peste multe sute de mii de ani. Perspectiva e cam sumbra, dar indepartata. Noi nu stim ce se poate intimpla la noi astazi. Inchid televizorul. Pe internet gasesc o informative despre intilnirea la un restaurant a reprezentantul Uniunii Europene la Chisinau,Kalman Mizsei cu deputatul comunist Mark Tcaciuc. Ce o fi pus la cale un oficial al UE cu un simplu deputat e greu de spus, dar o neliniste interioara mi-a produs. Toata lumea asteapta ce se va intimpla in Parlament, unde va avea loc o noua incercare de alegere a Presedintelui Republicii Moldova.

O situatie cu totul socanta. Comunistii, elevii lui Lenin, in unaminitate au anulat sedinta pe motive religioase. Fariseism si minciuna. Starea de spirit e la pamant. Gasesc refugiu la Tudor Gheorghe. Ascult: „Au inebunit salcimii” si „Primavara”. Ramane ca analistii si liderii politici sa gaseasca dezlegarea la situatia creata. Posibil ca comunistii sa fie presati de occident, UE si SUA, care ar putea conditiona acordarea de ajutoare financiare cu solutionarea crizei politice prin dialog. Comunistii inteleg ca fara bani din exterior, ei nu vor putea ameliora situatia economica. Mai citesc ceva. Sotul a plecat la lansare de carte a marelui sahist Viorel Bologan.

Intre timp mai discut cu prietena mea probleme ce tin de medicina. La intoarcere Ion, sotul meu, imi povesteste despre evenimentul de la Uniunea Scriitorilor. Rasfoesc si eu cartea despre sah. Prea putin ce pricep in ea. Intre timp se intuneca. Sting lumina si imi zic mie: „A fost doar o singura zi”. Viata merge inainte.

Vineri

Azi e ultima zi de an scolar. Privesc de la balcon cum copiii cu flori merg la scoala. Se simte o atmosfera de sarbatoare. Noi, bunicii, traditional, in aceasta zi invitam nepoteii la o cafenea, unde le facem o mica sarbatoare. Ii servim cu pizza, prajituri, ingetata, sucuri si tot ce doresc. Alaturi de ei ne simtim si noi mai tineri. Facem o mica plimbare. Discutam cu nepotii despre scoala. Sunt fericiti. Dupa aceasta am programat o intalnire cu o prietena.

Imi zic mie si le spun la toti ascultatorii postului de radio „Europa Libera”: “Sa fim optimisti si sa gandim pozitiv. Sa nu uitam ca gandul este material.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG