Linkuri accesibilitate

Bulgaria: foștii comuniști refuză înregistrarea unei coaliții a opoziției


Comisia centrala electorală a refuzat înregistrarea coaliției albastre din care fac parte UFD, partidul „Democrați pentru o Bulgarie puternică”, agrarienii de dreaptă și alte doua partide mai mici, pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe data de 5 iulie.

Coaliția reunește formațiunile care s-au desprins după 2001 din fosta UFD și este privită, împreună cu centriștii din partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” – GHERB, drept singură alternativă reală la actuala guvernare de centru-stîngă.

Liderii dreptei au sesizat Curtea administrativă de apel. Ex-premierul Ivan Kostov a declarat ca decizia Comisiei nu reprezintă o surpriză după încercările mai vechi ale guvernanților de a bloca prin metode administrative – ridicarea pragului electoral și contestarea legalității noii conduceri ai UFD, participarea dreptei la alegerile europene și cele naționale.

„Socialiștii și aliații lor se tem de o confruntare deschisă cu forțele de dreaptă și urmăresc obținerea unei victorii de oficiu”, a spus liderul UFD Martin Dimitrov.

Într-o declarație centriștii din GHERB și-au exprimat îngrijorarea față de încercările guvernanților de a influența prin decizii administrative și legislative de ultimă clipă rezultatul scrutinului. Copreședinții coaliției albastre au cerut printr-o scrisoare președinției cehe a Uniunii europene să trimită observatori la alegerile europene și naționale în Bulgaria.

Acum o săptămînă Curtea administrativă de apel a respins tentativa unui grup de disidenți ai acestei formațiuni, apropiați de partidul socialist, de a prelua conducerea.

După cum arată ultimele sondaje, ca o reacție la încercările de a fi îngreunată participarea sa la alegeri, popularitatea Coaliției albastre s-a dublat. Acum ea se află pe locul trei în urmă centriștilor și foștilor comuniști.
XS
SM
MD
LG