Linkuri accesibilitate

Convorbiri Obama - Abbas la Casa Alba


Presedintele Barack Obama si Mahmud Abbas
Presedintele Barack Obama si Mahmud Abbas

Presedintele american isi reafirma sprijinul pentru infiintarea unui stat palestinian

Dupa ce de curind s-a intilnit cu premierul israelian, presedintele Statelor Unite Barack Obama l-a primit la Casa Alba pe liderul palestinian Mahmoud Abbas. Presedintele Obama a cerut din nou Israelului sa opreasca constructia de asezari evreiesti, in teritorii ocupate si si-a reafirmat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian.

Acum 10 zile, cind premierul Netanyahu s-a aflat la Casa Alba, seful executivului american nu a obtinut nici un angajament in privinta asezarilor si nici sprijin israelian pentru crearea noului stat. Dar Barack Obama a spus ca nu are de gind sa renunte. El a insistat ca, in confirmitate cu planul de pace din 2003, Israelul are obligatia sa opreasca constructia de asezari si trebuie sa faca posibila crearea statului palestinian. El a adauagt ca si palestinienii au datoria sa-si intareasca fortele de securitate si sa reduca actele de provocare la adresa Israelului.

Inainte de convorbiri se anticipa ca Abbas ii va cere lui Obama sa se arate mai dur fata de guvernul de centru-dreapta de la Ierusalim. Guvernul Netanyahu a criticat afirmatiile recente ale secretarului de stat american Hillary Clinton care a spus ca nici constructia de noi asezari dar nici “cresterea naturala” a celor existente nu sint evolutii acceptabile. Purtatorul de cuvint al premierului Israelian a spus ca acesta va aproba extinderea asezarilor pentru a permite familiilor extinse sa ramina acolo.

Intre cei doi aliati—Statele Unite si Israel—exista diferente, dar este greu de prevazut cit este Obama de dispus sa faca presiuni. El crede ca de succesul procesului de pace in Orientul Mijlociu depinde refacerea imaginii Americii in lumea musulmana si atragerea tarilor arabe moderate, intr-un front comun impotriva Iranului. Iar refuzul lui Netanyahu de a accepta solutia celor doua state este un obstacol in calea lui Obama. Presedintele Statelor Unite a incercat - asa cum a facut si predecesorul sau—sa intareasca pozitia lui Abbas in teritoriile palestiniene, stiut fiind ca Fisia Gaza este controlata de miscarea militanta musulmana Hamas.

Palestinienii spun ca extinderea asezarilor evreiesti este o maniera mascata de a-i impiedica sa aiba un stat. Abbas a declarat ca Autoritatea Palestiniana pe care o conduce a facut suficient pentru a curma violentele. Saptamina viitoare, Obama va auzi probabil acelasi lucru cind se intilneste cu regele Abdullah al Arabiei Saudite, la Rihad si cu presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, la Cairo, acolo unde va rosti si discursul - promis inca din campanie - adresat lumii musulmane. In alocutiune, tarile arabe vor dori sa vada daca Barack Obama are intentii diferite cu privire la Orientul Mijlociu decit predecesorul sau, George W. Bush. Presedintele a spus ca isi va expune ideile la 4 iunie, dar ca nu are de gind sa prezinte un nou plan de pace.
XS
SM
MD
LG