Linkuri accesibilitate

General Motors impiedica un acord de salvare a companiei Opel


Miniştrii UE ai economiei şi comerţului dezbat vineri soarta firmei

Ultima rundă negocieri privind viitorul companiei de automobile Opel s-au prelungit aseară la Berlin şi au durat o noapte întreagă. Dar în zori participanţii au spus că nu s-a ajuns la nici o înţelegere despre cine va cumpăra Opelul, înţelegere aşteptată de mii de angajaţi în întreaga Europă. Compania este scoasă la vânzare de actualul proprietar american, General Motors, nevoit să-şi vândă afacerile în Europa din cauza crizei financiare.

La negocieri au luat parte reprezentanţii General Motors şi ai principalilor doritori să cumpere uzinele Opel, anume compania italiană de automobile Fiat şi producătorul canadiano-austriac de piese de rezervă, Magna în consorţiu cu banca rusă Sberbank şi uzina de camioane GAZ. Un al treilea potenţial investitor s-a retras mai devreme.

Negocierile sunt mediate de guvernul german, unde se află majoritatea uzinelor Opel. Autorităţile germane încearcă să obţină o tranzacţie care i-ar apăra pe miile de angajaţi de la Opel în faţa perspectivei să-şi piardă slujbele. Dar astăzi în zori, ministrul german de Finanţe Peer Steinbrueck a spus că nu s-a ajuns la nici o înţelegere din cauza celor de la General Motors:

El a explicat că General Motors ar fi cerut guvernului german în ultima clipă un împrumut adiţional, pe care Germania nu-l poate acorda în zilele următoare. „Am avut o surpriză neplăcută când această idee a picat ca din senin pe la opt seara, iar împreună cu cererea ca plata să se facă rapid ni s-a părut o impertinenţă”, a spus ministrul german.

General Motors se află sub presiunea timpului pentru că guvernul american i-a fixat pentru 1 iunie termenul limită până la care trebuie să se restructureze, sau să intre în faliment.

În condiţiile în care falimentul este tot mai probabil, Guvernul german propune un împrumut de 1,5 miliarde de euro pentru Opel, aşa încât să fie menţinut pe linia de plutire chiar şi în condiţiile în care compania mamă din Statele Unite dă faliment, iar negocierile cu doritorii să cumpere Opelul să se prelungească şi după 1 iunie.

Nu este clar ce se va întâmpla de acum încolo. Angajaţii uzinei Opel de la Ruesselsheim exprimau azi dimineaţă păreri diferite despre eşecul ultimelor negocieri. Jochen Hill era optimist, spunînd că uzina fabrică modele de maşini bune şi poate rămâne pe piaţă. Dar un coleg de-al său se plângea că angajaţii nu sunt informaţi cum trebuie şi vor afla numai în ultima clipă dacă tranzacţia este posibilă sau totul se va duce pe apa sâmbetei.

General Motors are în Europa peste 45 de mii de angajaţi. Aproape jumătate sunt în Germania, dar mii de angajaţi muncesc în Marea Britanie, Suedia, Spania, Rusia şi alte ţări. Unele dintre acestea sunt nemulţumite că Germania conduce eforturile de salvare şi îngrijorate că o eventuală tranzacţie poate menţine locurile de muncă aflate în Germania, dar le poate închide pe celelalte.

Alte îngrijorări sunt legate de faptul că un potenţial cumpărător, firma Magna, care ar fi şi candidatul favorit al Germaniei, şi-a unit eforturile cu banca rusă Sberbank şi producătorul rus de camioane Gaz.

Pentru a răspunde acestor îngrijorări probabil, Comisia Europeană a convocat pentru mâine o reuniune la care miniştrii europeni ai economiei şi comerţului să discute împreună soarta companiei Opel.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG