Linkuri accesibilitate

Raportul anual AI: capitol critic la adresa autoritatilor moldovene


Astazi a fost dat publicitatii raportul anual al organizatiei Amnesty International, in care se arată că actuala criza economică globală a dus la deteriorarea situaţiei drepturilor omului în intreaga lume.

Republica Moldova este menţionată printre ţările care nu au respectat libertatea presei şi libertatea de asociere. Este amintită arestarea lui Anatol Mătăsaru anul trecut, cind a organizat un protest mai original in Chişinau, şi lipsa de reactie a autorităţilor de a proteja demonstranţii paşnici de brutalitatea unor indivizi neidentificaţi.

Raportul se referă şi la situaţia de după alegerile din 5 aprilie, menţionînd arestarea a sute de persoane, mai ales studenţi, ca şi deţinerea unor activişti ai societăţii civile sub acuzarea să ar fi organizat protestele.

Se mai arată că „într-o evoluţie îngrijorătoare”, mai multe organizaţii neguvernamentale, inclusiv AI, au fost somate de autorităţile moldovene să spună ce au făcut pentru prevenirea violenţei de dupa alegerile din 5 aprilie şi să dea detalii despre felul cum sunt finanţate.

Amnesty International critică şi situatia din Rusia, din ţările Caucazului de Sud şi cele din Asia Centrală cît şi din Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeană. Amnesty International cere Uniunii Europene să ia în consideraţie situatia drepturilor omului din ţările din fosta Uniune Sovietică atunci cînd are relatii cu acestea şi sa faca presiuni pentru respectarea lor.
XS
SM
MD
LG