Linkuri accesibilitate

O serie neagra pentru diplomatia romana


Note despre pozitia incomoda a diplomatiei romane

Ziarele din Romania au inregistrat pe paginile electronice stirea ca Parlamentul de la Chisinau a amanat, dupa o sedinta de 10 minute, al doilea scrutin pentru presedintie. Evenimentul zilei adauga si consideratiile analistului politic Oazu Nantoi, de la Institutul pentru Politici Publice, care considera ca, in cazul repetarii alegerilor, opozitia nu are prea multe motive sa fie sigura pe victorie. O dezavantajeaza lipsa de acord intre partide de a candida pe o lista unica, lipsa banilor pentru campanie – de care Partidul Comunistilor dispune cu larghete - si faptul ca televiziunea este in mainile puterii comuniste.

In Cotidianul, Emil Hurezeanu reface rationamentul polonezilor, care au avut initativa de a propune Romania ca gazda a Forumul economic Uniunea Europeana-Rusia. Polonia si-a rezolvat problema relatiei sensibile cu Rusia, de vreme ce astazi faza diferendelor e depasita si lucrurile s-au asezat atat sub aspect economic cat si diplomatic. In acelasi timp, Polonia reuseste sa fie cel mai bun aliat al americanilor, alaturi de cehi si de romani – arata Hurezeanu. Cum Romania pare sa fi ramas in urma pe acest drum, Varsovia s-a gandit ca o intalnire intre estici si vestici, la Bucuresti, ar putea insemna un pas inainte. Pare sa nu fi fost asa, sugereaza comentariul din Cotidianul.

Un nou esec dintr-o serie neagra pentru diplomatia romana, crede Hurezeanu: acuzatii concertate dinspre Chisinau, Kiev si Moscova, detalii incomode ajunse in presa dintr-o comunicare diplomatica austriaca, blocaj in relatia cu Turcia. Majoritatea cancelariilor europene ar tine Romania la distanta, chiar si China a uitat de prietenia cu Romania, iar America este prea preocupata cu noua sa agenda interna si internationala. Acesta este tabloul prezentat de analistul politic, care precizeaza insa ca nu este numai vina Romaniei. In relatia cu Rusia, arata el, Romania nu va avea niciodata libertatea unor state ca Ungaria sau Bulgaria, care nu au de depasit o problema precum Republica Moldova. Situatia exceptionala cere insa o mobilizare exceptionala, despre care a vorbit si presedintele Traian Basescu la forumul economic de la Bucuresti. Emil Hurezeanu reaminteste ca inventivitatea diplomatiei romane a solutionat de-a lungul timpului, in monarhie si in perioada comunista deopotriva, multe impasuri.

Un alt comentariu semnat in Ziua de George Damian critica atitudinea reprezentantului Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei, care recomanda liberalilor sa voteze cu Zinaida Greceanii.
XS
SM
MD
LG