Linkuri accesibilitate

Comuniștii nu au făcut decît să tergiverseze situația cu cîteva zile este părerea opoziției.

Majoritatea comunistă din Parlament a votat amânarea alegerii preşedintelui ţării până miercuri, 3 iunie.

„Astăzi este Înălţarea Domnului, o zi a bucuriei şi a împăcării. Nu poate fi o zi a polemicelor şi a declaraţiilor care ar atrage ţara într-o nouă campanie electorală”, a argumentat Maria Postoico, lidera fracţiunii PCRM din Parlament. La şedinţă au fost prezenţi 99 de deputaţi din 101.

Partidele liberal si liberal–democrat au reafirmat că doresc alegeri anticipate, în timp ce liderul Alianţei Moldova Noastra, Serafim Urechean, este citat cu declaraţia că fiecare parlamentar al partidului său era liber să voteze cum îi dictează conştiinţa.

Agenția Info-Prim Neo citeză o serie de declarații ale liderilor opoziției făcute presei. Potrivit lui Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat: „Nu această sfântă sărbătoare i-a determinat pe comunişti să amâne alegerea preşedintelui, ci frica pentru responsabilitatea care le revine. Responsabilitatea pentru cei 8 ani de guvernare, pentru alegerile fraudate şi pentru violenţele din 7 aprilie”. „Ei nu au făcut decât să tergiverseze situaţia cu câteva zile pentru că responsabilitatea oricum le aparţine”, a mai spus Filat care şi-a exprimat regretul că PCRM „a recurs la tertipuri, jocuri ieftine”.

Mihai Ghimpu, Liderul Partidului Liberal a comentat spunînd: „Comuniştii sunt în agonie şi sunt în continuare în căutarea votului care le-ar permite să aleagă un preşedinte comunist”... „Opoziţia rămâne unită”.

Preşedintele Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urecheanu este convins că PCRM se teme de alegeri anticipate și că: „Pentru că au frică de unicul vot, au început să aibă frică de Dumnezeu”.

Serafim Urecheanu a declarat că AMN este dispus să negocieze cu PCRM dar: „Comuniştii nu au interes să negocieze. Ei doresc doar să vină la guvernare prin corupere, aşa cum au făcut-o şi în 2005”. „Am fost gata să le propunem şi o coaliţie, dar nu am avut cui propune”. Potrivit liderului AMN: „I-am propus lui Voronin încă în seara de 7 aprilie să-şi retragă acuzaţiile că cei din opoziţie sunt fascişti, să ne aşezăm la masa de negocieri pentru a depăşi criza politică şi poate chiar şi cea economică”.
XS
SM
MD
LG