Linkuri accesibilitate

Noul Cod al contravențiilor și „aspectul corupțional”

În spaţiul acesta ciudat-miraculos lucrurile fireşti apar foarte tîrziu, în ceasul al doisprezecelea.

Noul Cod contravenţional, care conţine amenzi severe pentru şoferii ageamii, e un asemenea fapt firesc ce s-a lăsat prea mult timp aşteptat. Şi doar au existat suficiente accidente şi nereguli pe şoselele patriei provocate de şoferii iresponsabili de-a lungul anilor. Au murit în mod absurd sute de oameni în accidente. Era normal, prin urmare, să apară aceste amenzi mai devreme. Bine că le avem măcar în ceasul al doisprezecelea!

Şi ce facem acum? Să ne bucurăm? Să sperăm că accidentele se vor împuţina vizibil? Acestea vor fi cu siguranţă mai puţine, dar am impresia că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Pentru că e posibil să mai existe o faţetă a problemei.

Am văzut deunăzi nişte şoferi nemulţumiţi intervievaţi de un post de televiziune. Aceştia insinuau că de pe urma amenzilor mărite vor avea de profitat poliţiştii corupţi. Eu nu ştiu dacă există asemenea poliţişti răuleni din simplul motiv că nu am automobil. În caz că există, ar trebui şi ei pedepsiţi, fireşte. Şoferii însă vor trebui oricum să fie mai atenţi, indiferent că vor plăti amenda legală mărită sau că vor da o mită mai mare.

Sper foarte mult totuşi să fie nimicită şi caracatiţa corupţiei pe şoselele patriei. Premise încurajatoare există se pare. Iată, de pildă, şeful Direcţiei poliţiei rutiere, Grigore Guzun ne anunţă că poliţia autohtonă va avea în curînd 20 de aparate miraculoase de provenienţă germană. Cu ele “dacă ai nimerit beat pe mîna poliţistului, nu mai scapi. Şi nici poliţistul nu poate face şmecherii, fiindcă aparatele eliberează şi un bon, în care sînt indicate data, ora, volumul de aer expirat, procentul de alcool. Aşa este eliminat aspectul corupţional”.

Ce să zic? Măi să fie!
XS
SM
MD
LG