Linkuri accesibilitate

Presa de joi


despre cetățenia română și rusă.

Astazi, comunistii vor primi o palma usturatoare de la opozitie, se arata convins directorul de la Timpul, Constantin Tanase. Una perfect legala si constitutionala, scrie el, adaugand ca tocmai pentru asta Vladimir Voronin, obisnuit sa se comporte cu bodyguarzii, ziaristii si lacheii sai (de la palatul de vara de la Condrita), se simte adanc lovit in amorul propriu. Si de aceea, potrivit lui Constantin Tanase, a pornit o campanie isterica de culpabilizare si defaimare a opozitiei. Constantin Cheianu, la randu-i, i-a surprins ieri pe ex-consilierul prezidential Mark Tkaciuk si reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei, conversand pe terasa unui restaurant din Chisinau.

Isi mai aduce Timpul aminte azi si de Iurie Rosca, care, aflat la Bucuresti, la Forumul economic Rusia – Uniunea Europeana, a cerut de aceasta data Romaniei sa semneze Tratatul de baza cu Republica Moldova.

Si, tot din Timpul, mai aflati ca ministrul Educatiei de la Chisinau, Larisa Savga, ar putea ramane fara cetatenia romana. Dar nu pentru ca ar vrea singura sa renunte la ea, ca sa poata eventual ramane in post, ci pentru ca la Bucuresti deputatul Tudor Pantaru a acuzat-o in Parlamentul Romaniei de savarsirea unor fapte deosebit de grave impotriva statului roman.

Curios lucru, mai toate gazetele de azi abordeaza, intr-un fel sau altul, tema cetateniei romane. O face, dintr-o perspectiva opusa fireste celei a ziaristilor de la Timpul, si Moldova Suverana. “Fanfaronada politica a lui Traian Basescu / Cum ii triseaza presedintele roman pe moldovenii ce ii considera fraieri”, acesta e titlul unui articol in care Moldova Suverana vrea sa-i asigure pe doritorii de cetatenie romana ca nu o vor obtine, in ciuda promisiunilor facute de autoritatile de la Bucuresti si asta datorita unor contradictii in legislatia romaneasca de existenta carora Basescu ar fi stiu prea bine de la bun inceput.

Ziarul de Garda atrage atentia cititorilor sai ca, spre deosebire de cazul Romanei, autoritatile comuniste de la Chisinau nu se scandalizeaza deloc atunci cand vine vorba de Rusia. Cum ar fi, potrivit unei stiri preluate de pe o agentie de stiri, in cazul tinerilor moldoveni ce se pot inrola in armata rusa si obtine cetatenia rusa dupa trei ani de serviciu militar. De ce se opun, se intreaba Ziarul de Garda. Pentru ca asta ar deranja Moscova. Iar cat priveste regimul de vize, impus romanilor dupa dezordinile din 7 aprilie, Ziarul de Garda publica azi un articol, intitulat nu fara o doza buna de sarcasm „Welcome to Moldova”, din care puteti afla ca politia este cea care invita oamenii in Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG