Linkuri accesibilitate

Administrația Obama numește primii noi ambasadori ai Statelor Unite


Pina acum, Obama a optat pentru un manager al firmei Citigroup pentru postul de ambasador la Londra, un profesor de teologie – la Vatican si un membru al comisiei, care s-a ocupat cu investigarea imprejurarilor care au dus la atentatele teroriste din 2001 – reprezentant diplomatic in India. Alte anunturi au vizat capitale importante de la Tokyo la Paris.

Persoanele numite sa reprezinte America in importante tari aliate vor juca un rol extrem de important in recalibrarea relatiilor si conturarea unui nou stil diplomatic, specific administratiei Obama. La Londra, presedintele l-a numit pe Louis Susman – fost vice-presedinte al firmelor Citigroup si Investment Banking. Este clar ca aceasta numire este influentata de criza economica si importanta puntii financiare si economice Statele Unite-Marea Britanie. Fost angajat al firmei Salomon Brothers, Susman a mai servit in cadrul guvernului in timpul presedintiei Ronald Reagan.

La Vatican a fost numit ambasador Miguel Diaz, profesor de teologie in Minnesota. Este vorba despre un teolog Hispanic de origine cubaneza, care l-a sfatuit pe Obama in timpul campaniei. Diaz este unul dintre cei 26 proeminenti catolici care au semnat un apel in favoarea numirii lui Kathleen Sebelius, in functia de ministru al sanatatii, in ciuda faptului ca ierarhia catolica o critica pe aceasta pentru ca sprijina dreptul femeilor la avort.

Un fost deputat democrat va reprezenta Statele Unite in India – este vorba despre Tim Roemer. Acesta a facut parte din comisia insarcinata sa elucideze imprejurarile care au permis atentele teroriste de la 11 septembrie 2001. Roemer l-a sprijinit pe Obama inca din preliminariile democrate, cind actualul presedinte infrunta pe favorita de la vremea respectiva, actualul secretar de stat, Hillary Clinton.

In Franta, administratia Obama va fi reprezentata de Charles Rivkin – consultant in chestiuni de securitate al campaniei lui Obama. Rivkin este o personalitate multivalenta, el fiind analist financiar si lider al unor firme din industria spectacolului. Un avocat specializat in Internet si biotehnologie - John Ross — va fi ambasadorul american in Japonia. De la sediul sau din Palo Alto, in California, Ross a contribuit la adunarea de fonduri pentru noi firme economice si a reprezentat companii majore din domeniul tehnologiei avansate. Patricia Butenis, un diplomat de cariera care a servit anterior la Bagdad, in Pakistan si in India a fost numita ambasadoare in Sri Lanka – tara greu incercata de conflicte etnice si in Maldive. Toate aceste numiri vor fi supuse aprobarii Senatului.
XS
SM
MD
LG