Linkuri accesibilitate

Opoziția fermă în favoarea alegerilor anticipate


„Scoatem cheltuielile de administrare a vilei prezidenţiale... motorina pentru yacht și Yamaha şi suma este suficientă să organizăm alegeri”

Cu o zi înainte de ultima tentativă de alegere a şefului statului, cele trei formaţiuni parlamentare de opoziţie de care depinde validarea scrutinului se declară la fel de hotărâte ca şi înainte să boicoteze procedura de vot. Liderul PLDM, Vlad Filat: „Noi avem o decizie politică asumată şi vă spun exact ce se va întâmpla mâine – nu vom participa la procedura de vot. Vom uza de dreptul nostru constituţional şi vom provoca alegeri anticipate.”

Şi liderul liberal, Mihai Ghimpu, a spus că formaţiunea sa este pregătită pentru alegerile anticipate: „Important este că noi cunoaştem deja modul în care au fost fraudate alegerile anterioare şi vom face tot posibilul ca frauda să nu se repete”.

Preşedintele AMN, Serafim Urecheanu, care până acum dădea oarecum semne de flexibilitate, declarând că o soluţie de compromis pentru împăcarea dintre opoziţie şi putere ar exista şi aceasta ar fi acceptarea de către PCRM a unui preşedinte necomunist, astăzi ne-a spus: „Sunt ferm convins că de această dată comuniştii nu vor putea corupe pe nimeni şi acel vot blestemat nu va fi găsit. Vor avea loc alegeri anticipate.”

Cum s-a ajuns aici, chiar şi cu invitaţia la negocieri lansată cu câteva zile în urmă de către partidul comuniştilor? Cei trei lideri spun că dacă ar fi vrut să cedeze, PCRM ar fi început cu renunţarea la acuzaţiile de organizarea loviturii de stat aduse opoziţiei, cu sancţionarea poliţiştilor implicaţi în maltratarea protestatarilor din 7 aprilie şi respectarea rezoluţiilor Parlamentului European şi a Adunării Parlamentare a CE. Iată replica fostului consilier prezidenţial, deputatului comunist, Mark Tkaciuk: „Singurul lucru pe care pot să-l spun este că Partidul Comuniştilor a oferit opoziţiei şansa de a-şi negocia propunerile. Nu a fost să fie.”

Tot în ajunul votului de mâine, liderii opoziţiei au făcut declaraţii referitoare la viitoarele alegeri anticipate. Şansele ca acestea să fie fraudate sunt mult mai mici, estimează ei, întrucât fiecare dintre partidele prezente acum în Parlament va avea câte un reprezentant în secţiile de vot. Cât priveşte costul pe care îl implică un eventual nou scrutin, accentul pus de partidul comuniştilor pe acest subiect este contestat de liberal- democratul Vlad Filat: „Costurile sunt de 40 de mln. de lei. Scoatem cheltuielile de administrare a vilei prezidenţiale de la Condriţa şi a staţiunii Holercani, precum şi o deplasare la odihnă a lui Voronin şi organizăm cu aceşti bani alegeri”.

Dacă s-ar mai reduce din cheltuielile guvernanţilor pentru restaurarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului, crede Serafim Urechean, ar dispare şi riscul neonorării plăţilor sociale pentru salarii şi pensii. Iar Mihai Ghimpu propune UE să sprijine financiar organizarea alegerilor anticipate, propunere care nu a fost deocamdată comentată de nici un oficial european: „Pentru alegerile trecute, UE a cheltuit 3 mln de euro. Ar fi bine să ne sprijine şi la anticipate”.

Comuniştilor le lipseşte un singur vot până la majoritatea cu care să-şi impună preşedintele, având drept singură opţiune să declanşeze alegeri anticipate dacă nici un parlamentar din opoziţie nu-şi va da votul pentru favorita comuniştilor, Zinaida Greceanâi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG